Блестяща Цвети Пиронкова не остави шансове на Саня Мирза

Спорт

16-01-2012, 11:56

Снимка:

google.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

24-годишната българка достига до втория кръг на Australian Open за пети път в последните шест години

Цветана Пиронкова започна успешно участието си на първия турнир от Големия шлем за годината - Australian Open.

Най-добрата българска тенисистка изигра труден двубой с индийката Саня Мирза, но успя да спечели победата в два сета след 6:4, 6:2 за 88 минути.

Мачът започна страхотно за Пиронкова. Тя напълно доминираше на корта и след по-малко от десет минути вече водеше с 3:0 гейма след пробив във втория. Оттук до края на сета обаче последва сериозна игра на нерви.

Двете започнаха да редуват много красиви разигравания и страхотни завършващи удари с доста нелепи грешки. Четвъртият гейм бе доста продължителен, стигна се до няколко равенства и в крайна сметка Саня Мирза успя да го измъкне.

Последваха шест поредни пробива. Много важен бе шестия гейм, в който Пиронкова губеше с 15:40, но с няколко страхотни уинъра от бекхенд си върна предимството от един пробив, загубено гейм по-рано. При 5:3 българката получи шанс да сервира за победа в първия сет.

Тя не успя да вземе подаването си, но след това продължи доминацията на посрещащия в първата част. Пиронкова проби сервиса на Мирза, за да поведе след 6:4 със сгрешен форхенд на индийката при сетбола. Първият сет продължи 47 минути.

В първия сет Пиронкова направи 7 уинъра и 14 непредизвикани грешки, докато съперничката и имаше един печеливш удар повече и 20 грешки. Двете се представиха далеч по успешно при посрещане, като българката спечели 16 точки от сервис и 21 от ретур, докато при Мирза показателите бяха 14 срещу 17.

Втория сет премина под доминация на сервиращата тенисистка. Двете размениха по един гейм в началото, а в третия Пиронкова поведе с 40:0. Тя пропиля аванса си с много пасивна игра, но все пак успя да поведе с 2:1 при шестия си геймбол.

В петия гейм Мирза стигна до точка за пробив, но Пиронкова демонстрира своята отлична защита и поведе с 3:2. В този гейм българката направи и един много красив бекхенд по късия диагонал зад основната линия.

След това Пиронкова прекъсна серията от спечелени сервис геймове и проби Мирза, за да поведе с 4:2 в гейм, който предложи много качествени и продължителни разигравания. В следващия гейм българката реализира и първите си два аса в мача, като втория и донесе преднина от 5:2.

Пиронкова сложи край на мача в своя полза още в подаването на Мирза. Българката стигна до два мачбола. Първият бе спасен от индийката, но при втория тя изпрати форхенда си в аут. 48-ата в света българка завърши с 18 уинъра и 30 непредизвикани грешки.

Мирза направи два печеливши удара по-малко и шест грешки повече, като двете завършиха с по два аса. Taка 24-годишната българка достига до втория кръг на Australian Open за пети път в последните шест години.

Досега тя не е достигала до третия кръг и ще се опита да го направи с мач срещу Галина Воскобоева от Казахстан, която по-рано днес изненада 28-ата в схемата Янина Викмайер от Белгия със 7:5, 6:2.