Фондации разбуниха духовете

Мисия Варна

17-01-2012, 19:04

Снимка:

Валентин Георгиев © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА КОЛЕВА

Всичко от Автора

Отказват да гласуват пари за Социалната програма, докато не видят отчет за харчовете

Отчет за изразходваните средства от фондациите, изпълняващи социални функции с финансиране от община Варна, поиска ресорната комисия към местния парламент.

Съветниците отказаха да гласуват бюджета на общинската Социална програма, докато не видят какви са били миналогодишните харчове за дейностите изпълнявани от неправителствените организации.

"Социалната програма за 2012 г. е прекопирана от миналогодишната.Общината работи с 50 фондации, а не знаем, те изпълняват ли ангжиментите си, работят ли изобщо и имат ли достатъчен капацитет", поде Ивайло Бояджиев от "Промяна за Варна". Той поиска и адресите, на които са базирани социалните услуги, предоставяни от неправителствените организации, за да могат съветниците лично да ги проверят.

Предоставянето на общински имоти за безвъмездно ползване на НПО-та предизвика дрязги и в комисията по собственост.

Повод стана предложението, да се опрости наемът на фондация "Вяра, Надежда, Любов" за следващите 5 години. Неправителствената организация поддържа кухня за социално-слаби с финансиране от местния бюджет и е настанена в общински имот. Предложението, да бъде освободена от месечен наем в размер 228 лв., отново ядоса Ивайло Бояджиев.

"За седми път се опитва някой да внесе това предложение, само и само да мине. Тази организация акумулира достатъчно средства и може да си плаща наема. освен, че взема пари от Социалната програма изпълнява и делегирана държавна дейност за 400 000 лв.", каза съветникът. В тона му влезе и Борислав Гуцанов от БСП, който попита защо на някои фондации се предоставят безплатно общински имоти, а на други се взема наем. За финал червеният съветник директно обвини шефа на социалната дирекция Здравко Марков в източване на средства чрез фондациите.

В крайна сметка "Вяра, Надежда, Любов" все пак получи бевъзмездно право на ползване. Съветниците обаче поискаха справка от социалната дирекция, колко от фондациите ползващи общинска собственост са плащали наем, през миналата година.

По неофициална информация 45 неправителствени организации, занимаващи се с общинска делегирана дейност, са настанени в общински имоти.