"Градски транспорт" иска още пари от общината или вдига билетчето

Мисия Варна

17-01-2012, 20:16

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА КОЛЕВА

Всичко от Автора

19% увеличение на общинската дотация за абонаментните карти и отлагане на безплатния превоз на 65-годишните поискаха от дружеството

Увеличение на цената на билетчето за автобус грози варненци, ако общината не увеличи дотацията за абонаментните карти.

Това оповестиха от общинската фирма „Градски транспорт“. В дружеството са пресметнали, че е необходимо общината да поеме още 19 % от стойността на абонаментните карти за пенсионери, ученици и студенти. Към момента от бюджета се изплаща 35% от стойността на картите, а останалото се поема от фирмите обслужващи линиите на градския транспорт.

Отлагане на безплатния превоз по една линия за 65- и 66-годишните също щяло да помогне за запазване цената на билета. „Осигуряването на картите за тези 9 000 души ще глътне 3,8 млн. лв. Да не стане така, че заради тях да се вдигне цената на билета“, коментира прокуристът на „Градски транспорт“ Веселин Михайлов.

Стана ясно и че дружеството все още не успява да договори банков кредит от 20 млн. лв., с който да купи частния превозвач „Транстриумф“. Целта на покупко-продажбата е общинското дружество да остане единствената фирма, която обслужва варненските линии и така да се усвоят предвидените 50 млн. евро, по европейски проект за интегриран градски транспорт.

Шест банки първоначално са проявили интерес, но после са се отдръпнали, заради липса на гаранция по кредита. В момента бордът на директорите на дружеството преговарял с още една банка.