Ремонтът на "Генерал Колев" приключва на 1 май

Мисия Варна

17-01-2012, 20:33

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Строителят на четирилентовия булевард "Генерал Колев" ще спести 3 млн. лева на държавата

След 90 дни окончателно ще бъде готов ремонтираният бул. "Генерал Колев".

Това обеща днес зам.-кметът на Варна Богдан Караденчев. Строителната площадка беше открита вчера, след като близо 2 месеца други бригади подменяха кабели и тръби под трасето. Общината вече е инвестирала 750 хиляди лева в подмяна на 110-киловатов кабел. За 200 хил лева е подменен и водопроводът, който сега има 50-годишна гаранция.

Сега булевардът ще бъде изцяло променен - ще има 2 платна и 4 ленти. За целта още първия ден бяха отрязани 58 дървета. Програмата, по която те ще бъдат компенсирани, е повече от амбициозна, смята Караденчев: 131 широколистни фиданки, 18 иглолистни и над 4000 храста.

Реконструкцията на булеварда ще стигне чак до улица "Лоза". Перпендикулярната пък - "Царевец", ще бъде удвоена, след като новопостроеният мост над дерето позволи да бъде отворено ново платно.

В проекта са включени и всички междублокови пространства между улиците "Цар Асен", "Драва Чех", "Ген. Колев" и "Чаталджа". Ще бъдат "облагородени" над 26 дка. Там ще има 8 площадки за забавление на всички възрасти. Ще има игрища за футбол, баскетбол, фитнес и волейбол на открито.

Целият проект е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ и ще струва 4.5 млн. лева. Първоначално той беше изчислен на 7.5 млн. лева. След обявения конкурс обаче за изпълнител е избрана фирмата Девня инвест, която обещала да свърши цялата работа за 4.5 млн. лева и за 90 дни. Икономисаните 3 млн. лева остават в държавната хазна. "Всички оферти бяха между 4.5 и 5 млн. лева, няма опасност от лошо качество, а и контролираме здраво", зарече се Караденчев.

Други 3.5 млн. лева ще бъда похарчени за реконструкция на бул. "Чаталджа". "Опасявам се, че няма да успеем с ремонта тук до края на годината, защото с "помощта" на медиите и доброжелатели по време на изборите беше спряна обществената поръчка за избор на фирма за асфалтиране на улици в града", съобщи "ъндърграунд" пречките кметът Кирил Йорданов.

За разширяването на "Чаталджа" ще бъдат отсечени 45 дървета от страната на блоковете. Булевардът вече ще има 4 платна и нови 66 паркоместа. Цялостно ще бъде сменена и организацията на движението по него, тъй като 3-те светофара в участъка между "Осми приморски полк" и "Ген. Колев" сега предизвикват задръствания.

С други 1 млн. лева ще бъдат модернизирани няколко кръстовища в града. Ще бъдат поставени нови светофари, които ще са икономични, но и няма да въдат "невидим" на силна светлина.