Ровят 10 години назад за мръсно имане

Новините

18-01-2012, 09:59

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
Най-интересното от в. "Труд" на 18 януари

„Труд” пише, че към конфискация ще може да се пристъпва само след повдигане на обвинение за извършено престъпление, и то само на само на собственици от поне 250 000 лева,

предвижда новият вариант на закона за отнемане на незаконното имущество, който днес беше внесен в парламента от ръководството на правосъдното министерство.

Комисията за установяване на престъпното богатство начело с Тодор Коларов ще рови за произхода на доходите и имотите 10 години назад. Предишният проектозакон, наречен “Попова”, предполагаше обвиняемият да пази книжата от материалните си придобивки 15 години. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че държи проектозаконът да бъде приет незабавно.

Новият закон за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, е вече в парламента и внесен в деловодството на Народното събрание. Основната промяна спрямо отхвърления през лятото проект на Министерството на правосъдието е, че за конфискация ще е необходимо повдигане на обвинение за престъпление. Няма да се отнемат имоти на извършилите обикновени нарушения.

Другото важно условие е обвиняемият да има имоти на стойност поне 250 000 лв., а не 60 000 лв. Комисията за конфискация ще може да прави проверка на доходите и имуществото само за 10 години назад, а не за 15 години или 25 години, както предлагаше предишният екип на министерството. Новост е, че след налагането на запори на съмнителните имоти на комисията се дава срок от 3 месеца да поиска отнемането им от съда. В противен случай запорите ще падат.