Министър не признава дипломи от ВУЗ

Новините

18-01-2012, 10:04

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
Най-интересното от в. "Труд" на 18 януари

Министърът на образованието Сергей Игнатов е поискал Стопанската академия да издаде нови дипломи на студентите си.

Става дума само за онези документи, които носят подписа на ректора Величко Адамов  в качеството му на професор, съобщава „Труд”. Причината - образователното ведомство е изброило 1600 незаконни дипломи. Адамов стана през септември м. г. почетен професор на университета в румънския град Търговище. Това обаче според българското законодателство не го прави такъв. Адамов не е защитавал професура, не е признаван и за такъв. Самият Игнатов още м. г. го предупреждава с официално писмо да не се представя за редовен професор.

Ректорът на вуза е известен като научен ръководител на Красьо Черничкия, с връзките си с Маргените, а интернет е пълен със снимки от негови купони с чалга певици и студентки. Срещу Адамов има прокурорски проверки за източване на пари, както и обвинения за плагиатство. Законът за академичния състав, както и наредбата за държавните просветни документи изисква от ректора да се подписва не според титлата си, а според научните си звания и длъжност. Адвокатът на вуза Николай Бадев обаче е категоричен, че няма нарушения и дипломите са законни. Той се позовава на наредбата, в която се казва какво трябва да има в една тапия за висше образование.

В документа наистина няма текст, който да указва какви да са титлите на ректора. Но според същата наредба всеки университет сам определя как да изглеждат документите му (извън задължителните по закон реквизити) и изпраща образец на дипломата си. По същество дипломите на студентите отговарят на всички разпоредби - те са учили по законен учебен план, дадени са от законно висше училище. Според юристите обаче фалшивата титла на ректора е основание целият документ да се брои за нелегитимен.

Скандалът с дипломите тръгна от документ за завършено висше образование от 1991 г. на българка, която от години живее в чужбина. Тя поискала легализация на дубликат на документа си и получила отказ.