Само патриархът, Гавриил, Николай и Амвросий не са от ДС

Новините

18-01-2012, 10:10

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
Най-интересното от в. "24 часа" на 18 януари

Единадесет от всичките 15 владици на Българската православна църква са работили за бившата Държавна сигурност, обяви комисията по досиетата, съобщава „24 часа”.

Експертите получиха списъка с данните на всички духовници, които участват в ръководството на БПЦ, на 27 декември, след като повече от месец Светият синод не се съгласяваше да ги предеде и да се отвори архивът на агентите в расо.
Сред обявените не са патриарх Максим, Ловчанският митрополит Гавриил, Доростолският Амвросий и Пловдивският Николай.

Повечето от 11-те владици с досиета са работили за VI управление - политическата полиция, някои са били към Първо главно управление - разузнаването, а Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон е бил и в контраразузнаването. Неврокопският митрополит Натанаил е бил секретен сътрудник Благоев. Той е регистриран в разузнаването през ноември 1980 г. Старозагорският митрополит е регистриран в ДС през 1981 г. Работил е за VI управление към МВР-Враца, като агент Мишо.

Видинският митрополит Дометиан пък е бил агент Добрев от 1972 г. Работил е за VI управление. С два псевдонима - Пенев и Германски, е известен за ДС Игнатий Плевенски. Той е бил агент и секретен сътрудник към Първо главно и VI управление на ДС. Сливенският митрополит Йоаникий е бил агент с псевдоним Кирилиевич към МВР Сливен – ДС и VI управление на ДС. Великотърновският митрополит Григорий е бил агент Ваньо към МВР - В. Търново - ДС, МВР- Ст. Загора - ДС и VI управление.

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е бил агент и секретен сътрудник към Първо главно управление и Шесто управление на ДС. Той е работил за ДС под псевдонимите Николов и Зографов.Врачанският митрополит Калиник е бил агент към МВР-Русе-ДС, МВР-Сливен-ДС и Шесто управление на ДС с псевдоними Рилски и Велко. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е бил секретен сътрудник и агент към Първо главно управление и Шесто главно управление на ДС с псевдоними Ковачев и Владислав.

Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон е бил агент и секретен сътрудник към Първо главно управление и Второ управление на ДС с псевдоними Христов и Торис, както и щатен служител на Държавна сигурност.