Отбой за шистовия газ

Новините

18-01-2012, 10:13

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
Най-интересното от в. "Стандарт" на 18 януари

„Стандарт” съобщава, че проучвания за наличие на шистов газ в България по метода на хидравличното разбиване няма да се правят, реши правителството на вчерашното си заседание.

Министрите оттеглиха решението си от преди няколко месеца, което даваше право на Министерството на икономиката да подпише договор с американската компания "Шеврон" за търсене на шистов газ в Добруджа по метода на хидравличното разбиване. Причината е, че все още няма безспорни доказателства, че този тип проучвания са абсолютно безопасни за природата и здравето на хората.

След новото решение на правителството "Шеврон" ще може да извършва проучвания за нефт и природен газ, но само по конвенционалния метод като търси хранилище с гориво, а не го извлича от шистовите скали по технологията хидравличен удар. Ако след няколко години се открие и друга технология, тя също ще може да се използва.

 Пълна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване на територията на страната ще предложат днес и от парламентарната група на ГЕРБ. Това обяви зам.-председателят на групата Валентин Николов. Тя ще бъде безсрочна и ще важи както за територията на страната, така и за прилежащата й акватория в Черно море. Ако се появи нова, 100% доказано безопасна технология, въпросът с шистовия газ ще бъде отворен отново, каза още Николов.