Левски и ЦСКА срещу Дзифтария

Спорт

18-01-2012, 17:36

Автор:

Владимир Методиев

Всичко от Автора

Защо Огнянов - пияница е срамота, а Бахаров с наркотици е за грамота?

Снощи, докато гледах пилотното издание на "Аламинут 007", ми стана тъжно за българските футболисти.

Колкото и да са некадърни в огромната си част, те няма как да забъркат подобен буламач. Я ще се сбият, я врътка за тото ще направят, я нещо друго ще измислят, но няма да е толкова скучно. Което едва ли ще попречи на следващия ден медиите да ги разчленят. Докато сега аламинутно ще си замълчат. Даже може и да ни убедят, че Робин Кафалиев е по-добър от Джим Кери. Ама телевизията, излъчваща тази боза била частна, можела да показва каквото си иска. Е, хубаво, ЦСКА и Светкавица да не са държавни, та все им гледаме в канчето? Всъщност само на тях гледаме в канчето. А не трябва. Около нас има толкова много халтура, толкова фалш ни залива, че не може единствено във футбола да ги линчуваме.

Всички се възмущават колко взимал Тони Калво в Левски. Хора, парите са си на Батков. Ако иска, и 100 милиона да даде на испанеца. Щом толкова му е акъла. Но колко ни е акъла на нас, та само на "Герена" гледаме. Защо никой не се поинтересува колко народни пари взе Лесли Грантъм за ролята си във влудяващо тъпия сериал "Английския съсед" по БНТ? Все пак това е продукция на националната телевизия, правена с народната пара и е много по-важно за нея какво е профукано. Само че за това никой дума не повдига. По-лесно е да броим парите на Шеридън в ЦСКА. Или пък да се възмущаваме, че Арш взима 40 000 лева в Левски. Хубаво, скандално е, ама по-малко скандално ли е Мара Отварачката да получава по 20 бона на участие, при това за пеене на плейбек? Емил Гъргоров го позлатили в Разград. Ама момчето играе, шампион ще става, поне избива парите. А Васил Найденов какво ще избие на БНТ с тези 35 000 лева хонорар за 5 песни на площада? При това песните му са от времето, когато Христо Стоичков ходеше с кече.

Сега всички гракнали срещу Бойко Борисов, защото уреждал държавни пари за футбола. Е за кой да урежда? И защо тези морално-финансови стожери не извиха фалцета си и срещу киноиндустрията ни. Тя пък за какво опука 20 милиона държавна субсидия за три години? За да гледаме как според ДЗИФТ националният ни спорт е да си палим пръднята!? Или как според всички наши филми най-гадното място за живот на света е България. Както и че най-тъпите хора живеят пак тук. Не, че не е така, но защо трябва да харчим 20 милиона лева народна пара, за да пропагандираме зад граница националната си простотия!? Филмите ни били успели, хвалят се кинематографите. И как го решиха? "Шменти капели" го гледали 300 000 души. Страооотнооо! Само в интернет проектът "Арена Футбол", показващ двубоите от "А" група, го гледат толкова на месец. Кинаджийската Шампионска лига са "Оскарите". Дотам никой не ни е пуснал. Дори и до "Сезарите". Номинация за "Златна мечка" даже нямаме. Без значение мечката от Берлин ли е или от Белица. А футболът ни добър-лош, веднъж беше в Шампионската лига, още 15-ина в Лига Европа. И все излъчва някого като Бербатов, като Манолев, като Делев, който да кара младите да искат поне малко да са българи. Мариян Огнянов го хванали пиян! Скандално е. И го наказаха. А Явор Бахаров, като го хванаха нашмъркан? Нищо, Робин Худ само дето не го изкараха. Момчил Цветанов се снимал само по лаптоп, гракнаха моралистите. Същите тези, дето си мълчаха, докато Йоана Буковска си разхождаше котето по "Дунав мост".

Въобще кое ни е истинското в държавата, за да не ни е фалшив футболът? Нямало морал в него. Е, де го моралът в политиците, които преди играеха за БКП, след това за СДС, минаха и през НДСВ, а сега са я в ДПС, я в Атака? Те ли ще произнасят присъди срещу спорта? Някой, дето е продал БГА Балкан за 2 лева, сега ще държи сметка защо Бойко дава на футбола 3? Борбата срещу черното тото да станела национална политика, провикна се аналноподатлив депутат. А не е ли черно тото с вота на избирателя едни хора да влизат в парламента от една политическа сила, а да излизат от него през друга? Футболът бил оазис на корупцията! Корупция, корупция, колко да е корупцията в първенство, чийто оборот е я има 150 милиона лева, я - не. Виж, в държава, която за последните 20 години загуби активи за 20 милиарда лева, корупция има. При това чудовищна. Е, щом за 500 месеца няма вкаран в затвора нито един (!) представител на тази ужасяваща корупция, за какво говорим? И за това ли ни е виновен футболът?

В крайна сметка, колкото и да си правим маршировка на зъбите, днес единственото голямо, истински легитимно българско лице пред света е Димитър Бербатов. Нито е някоя фолкаджийка Ташка, нито пък политическа Бомбашка. Затова дайте да не хвърляме кал само по футбола. Добър-лош, той все ще произведе или Стоичков, или Бербатов. Ще минат 3-4-5 години, пак ще се пръкне момче като тях, което да прослави България. Стига дотогава да не сме се превърнали окончателно в Дзифтария.