22 януари:Кремсупа от целина, салата от броколи и овесена каша

Архив Варна

21-01-2012, 15:19

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Ден за пост и въздържание, подходящ за гладуване и освобождаване от всичко излишно, включително и от вредни хранителни навици и пристрастия.

Луната в Козирог активизира земната стихия и  процесите, свързани с растежа, възпроизводството и регенерирането на тъканите и скелета.

Метаболизмът е забавен и това може да създаде здравословни проблеми, поради което е нужно да увеличим физическата активност. Желателно е да се избягва преяждането и обилната храна. Организмът се нуждае от повече калций и фосфати, които могат да бъдат набавени чрез храната:
Зеленчуци – броколи, царевица, картофи, зеле, целина, патладжан
Месни продукти – постно месо, агнешко месо
Течности – преварена или минерална вода
Бобови продукти – леща, грах
Тестени и зърнени изделия – паста, пълноърнест хляб, бял хляб, всички зърна и кълновете им
Млечни продукти – мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал
Плодове – цитросови плодове, смокини, пъпеши, дюли, сушени сливи и боровинки
Ядки – орехи
Подправки – мента, салвия, джинжифил, кориандър
29 лунен ден. Ден за пост и въздържание, подходящ за гладуване и освобождаване от всичко излишно, включително и от вредни хранителни навици и пристрастия. Бъдете особено внимателни към всички продукти - съществува опасност от натравяне. Не яжте сурови храни, включително зеленчуци. Тях е подходящо да консумирате под формата на бульони и крем супи. Гладуването днес има изключително благоприятен ефект върху организма и психиката.

Очевидно утре ще трябва да сме максимално аскетични в менюто. Месото е абсолютно неприемливо, така че ще акцентираме върху вегетарианското меню. Консумирането на зърна и ядки подпомага пречистващите процеси в организма. Купичка Овесена каша за закуска ще ни засити за дълго, а и е изключително полезна. Съдържа много въглехидрати и протеини, осигуряващи енергия за организма, а освен това цинк и магнезий-полезни за костите.

Продуктите, от които ще имате нужда, са:

2 ч.ч. обикновени овесени ядки
¼ ч.ч. орехи
3 ч.ч. вода
1 с.л. мед
1 ч.ч. ябълков сок
1 ч.ч. настъргана ябълка
¼ ч.ч. кафява захар
¼ ч.ч. стафиди
½ с.л. канела
½ ч.ч. кисело мляко

Приготвянето на овесената каша е следното:

Разбъркайте орехите в тефлонов тиган докато се запекат за около 3 минути, полейте с мед и бъркайте, докато се захаросат /около 2 минути/. Махнете тигана от огъня, за да се охладат орехите.

Кипнете водата в средно-голям съд. Добавете овесените ядки и солта, бъркайте докато набъбнат (около 5 минути).

Добавете ябълковия сок, настърганите ябълки, кафявата захар, стафидите и канелата.

Намалете котлона и покрийте с капак за около 5 минути. Разделете на 4 порции и гарнирайте със захаросаните орехи и киселото мляко.

Колкото и да е хранителна и вкусна тази каша, едва ли ще ни зсити за целия ден затова е редно да направим поне една супа. Картофите и целината са зеленчуци на Козирога, затова ще ги използваме за основни продукти за крем-супа:

Необходими са ни:

350 гр. целина (корен)
1 средно голям картоф
1 средно голяма глава лук
2 с.л. масло
2 скил. чесън
2-3 л. бяло вино(количеството мисля е съвсем безопасно дори и за "опасния" 29 лунен ден)
1 л. зеленчуков  бульон
сол
бял пипер

Приготвяне

Обелваме целината, лука и картофа и ги нарязваме на кубчета. Чесъна нарязваме на мънички парчета. В тенжера загряваме маслото, в което за няколко минути запържваме лука, целината и чесъна. Изливаме виното вътре и след още 2-3 минути добавяме картофа и бульона. Когато всичко заври, намаляме и оставяме да къкри, докато зеленчуците омекнат. Изстудяваме леко, колкото блендерът или пасаторът ни да останат невредими, след което превръщаме сместта в гладка крем супа. Овкусяваме със сол и млян черен или бял пипер. Сервираме с чеснови крутони и магданоз като декорация.

Чудесно допълнение към нея ще бъде тази много хранителна Салата от броколи с ядки

Продукти:

500 гр броколи, накъсано на розички
2 супени лъжици краве масло
1 чаена лъжичка кафява захар
2 супени лъжици соев сос
1 чаена лъжичка бял оцет
прясно смлян черен пипер
1 голяма скилидка чесън
2-3 супени лъжици нарязани, леко запечени бадеми (или кашу)
сварен ориз за сервиране (по желание)

Начин на приготвяне:

Нарежете чесъна на ситно, а леко запечените ядки на по-едри парчета. Накъсайте броколито на розички и сварете на пара - около 7 минути след като заври водата. Отцедете и разпределете по чиниите.

Смесете кафявата захар, соевия сос, оцета, чесъна и черния пипер. Загрейте маслото и добавете сместа. Изчакайте да заври и свалете от огъня. Добавете бадемите и разбъркайте. Изсипете соса върху броколито и сервирайте веднага.


Добър апетит!