23 януари: Водолейско меню - храна за ума

Архив Варна

22-01-2012, 13:37

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Новолуние. Сега е моментът, в който да положите началото на вашата балансирана диета.

Луната във Водолей утре активизира въздушната стихия, а с нея и движенията и процесите, свързани с перисталтиката, уринирането и дишането.

Желателно e да се избягват суровите и зърнените храни, а също и рафинираната захар. Подходящи за консумация продукти са зеле, аспержи, целина, спанак, маруля, броколи, чушки, леща, боб, пълнозърнест хляб, орехи, кисело мляко, краве сирене,  пилешко месо, риба, стриди.

1 лунен ден. На първо място през този ден трябва да се въздържате от употреба на алкохол и стимулиращи напритки, тъй като в този период протича естествена настройка на организма за целия лунен месец. През този ден с пълна сила важи правилото „Каквото посееш, това ще пожънеш!”, затова именно сега е моментът, в който да положите началото на вашата балансирана дитета. Желателно е да изключите от менюто си тежки меса и други трудносмилаеми храни.

Утре е новолунието във Водолей - знакът на озарението, интелекта и оригиналните решения. А като стане дума за интелект, веднага правя две хранителни асоциации - орехи и риба.

Орехите буквално приличат на човешкия мозък. Тънката зелена кора, която покрива орехите, наподобява човешки скалп; твърдата черупка – череп, а пласта, разделящ двете половинки на ореховата ядка, наподобява мембраната. Формата на ядката, сама по себе си наподобява двете мозъчни полукълба.Омега-3 мастните киселини съдържащи се в изобилие в орехите са от особено значение за правилното функциониране на мозъчните мембрани, наричани още „пазачите” на клетките, тъй като те съставляват голям процент от тях. По-високото съдържание на омега-3 мастни киселини, в менюто ни, води до подобряване комуникацията между мозъчните клетки. Освен това консумацията на омега-3 мастни киселини може да повлияе положително върху емоционалното ни състояние, чрез повишаване нивата на хормон наречен серотонин, който контролира настроението ни.

Рибата? Още от древността се говори, че консумацията на риба, ще ни направи по-умни. Многобройните изследвания провеждани в наши дни потвърждават това. Учените са открили, че при хората, които консумират поне едно рибно ястие за седмицата значително се намалява риска от развитието на Алцхаймер, в сравнение с тези, които никога не са консумирали.Заслугата отново е на омега-3 мастните киселини.

Орехите и рибата са полезни и за зрението, което също е под опеката на знака Водолей. Така че днес ще стимулираме водолейските процеси, като превърнем тези два продукта в основни съставки в менюто си.

Риба плакия с орехи

Необходими продукти:

1 кг морски кефал, лефер или лавра
½ ч. ч.  зехтин или олио
4 средни домата, обелени и нарязани на ситно
1 глава лук, нарязана на ситно
1 морков нарязан на кръгчета
1 ч. ч.  едро смлени орехи
1 лимон, нарязан на кръгчета
1 с. л. брашно
1 ч. л. естрагон
2 с. л. нарязан на ситно магданоз
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2-3 листа дафинов лист
сол на вкус

Притотвяне

В загретия зехтин се слага лукът и леко се запържва, прибавят се брашното, моркова и доматите. Подправя се със сол и естрагон. Всичко се оставя да ври на тих огън 10-15 мин.През това време почистената риба се нарязва, посолява се леко и се слага в тавичка. Залива се с готовия сос и се поръсва с орехите, чесъна, дафиновия лист и магданоза. Пече се около 40 мин. на 180° С.

Можем да поднесем със

Салата от цвекло, спанак и краставици

Спанакът предпазва мозъка от стрес и намалява нарушенията в мозъчната функция. Освен това, различни изследвания сочат, че диета богата на спанак може значително да подобри способността за учене и моторните умения.

Продукти:

1 глава цвекло
1 краставица
200 гр спанак
балсамико, сол и захтин на вкус

Спанака накъсваме на малки парченца, цвеклото настъргваме на едро ренде, а краставицата нарязваме на тънки кръгчета. Смесваме всички продукти и овкусяваме с подправките.Можем да поръсим с тиквени семки-те съдържат цинк, който също подобрава паметта и стимулира мисловните процеси.

Вегетарианците, които не консумират риба, могат да я заменят с броколи. В него има висико съдържание на витамин К, който също стимулира мозъчната активност. За тях ще приготвим много приятна комбинация с орехи и джинджифил. Когато въздушната стихия е активна в организма се увеличава студа, а джинджифила сгрява прекрасно.

Продуктите които са необходими

броколи
орехи
стафиди
червен лук
сол
бял пипер
тъмен балсамов оцет
корен от джинджифил
зехтин
сок от лимон

Приготвяне

Начупете броколите на отделни цветчета  ги измийте. Обелете джинджифила и го нарежете. Изпечете малко орехи. Нарежете лука на лентички.
В тиган сложете зехтин, лука, джинджифила и броколите. Добавете и малко вода, покрийте с капак и ги задушете за няколко минути на средна степен на котлона.Махнете капака и сложете балсамов оцет , сол на вкус и белия пипер, добавете стафидите и орехите.

Накрая изцедете малко пресен сок от лимон. Джинджифилът е доста лют , така че можете да го махнете преди да консумирате.

Добър апетит и умната!:)