24 януари : Бобено суфле

Архив Варна

23-01-2012, 12:59

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Необходимо е да се вслушате в нуждите и желанията на тялото си - днес то само ще ви подскаже какво му е необходимо и какво му вреди.

Луната във Водолей днес активизира въздушната стихия, а с нея и движенията и процесите, свързани с перисталтиката, уринирането и дишането. Желателно e да се избягват суровите храни, зърнените храни, рафинираната захар. Подходящи за консумация продукти са зеле, аспержи, целина, цвекло, маруля, броколи, чушки, леща, боб, пълнозърнест хляб, орехи, кисело мляко, краве сирене,  пилешко месо,риба,стриди,
2 лунен ден. Днес също трябва да се въздържате от прием на алкохол, стимулиращи вещества и напитки, месо и трудносмилаеми храни. Преяждането и безразборното хранене през този ден са опасни и могат да предизвикат вредни отлагания в организма, които в последствие стават причина за проява на артритни болки и подагра. Най-разумно е да употребявате прости и познати храни в умерени количества. Не бива също така да гладувате. Необходимо е да се вслушате в нуждите и желанията на тялото си - днес то само ще ви подскаже какво му е необходимо и какво му вреди. Доверете се на своята интуиция и ако някой вкус или храна предизвикват отвращение у вас, по-добре го изключете поне за месец от менюто си. Напротив - ако нещо силно привлича вниманието ви, то ней-вероятно е нужно и полезно за организма ви, независимо от съветите на диетолозите. Категорично избягвайте полуфабрикати.

Менюто и днес трябва да е постно и затова ще трябва да изберем продукти богати на белтъчини и въглехидрати за да можем да осигурим на организма нужната енергия. Сред водолейските храни на такива най- богат е зрелия боб.Сигурна съм че всеки си има семейна рецепта за приготвянето му, но мен ме е завлядял експериментаторски водолейски дух и смятам да изпробвам това Бобено суфле
Необходими продукти:
боб - зрял 750 гр.
лук - 1/2 глава
целина - 1 стрък
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 250 гр.
брашно - за сгъстяване
розмарин
кашкавал
зехтин
Приготвяне
Фасула се сварява и се отцежда от водата.
В зехтин се задушава кромида и целината.
Яйцата се разбиват.
Кипва се прясното мляко с малко брашно за сгъстяване, прибавя се малко розмарин и се вари до сгъстяване, посолява се. След като се свали от огъня, на тънка струйка и при непрестанно бъркане се прибавят яйцата.
Следва пасиране на фасула, като при това се прибавят задушените лук с целина и млякото с яйцата.
След като се пасира, със сместа се запълват до 2/3 съдчета за печене (може гювечета), после се настъргва кашкавал и след кашкавала се запълват догоре с пасирана смес и се завършва пак с настърган кашкавал.
Запича се в загрята фурна до зачервяване.
Можете да сервирате със салата от прясно настъргани целина и цвекло.