Токът скача със 7-8% от 1 юли

Парите

25-01-2012, 07:44

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Увеличението на крайната цена на тока било неизбежно, защото България имала най-ниските крайни цени на електричеството в региона

Токът ще скочи най-много със 7-8% от 1 юли, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран в публикация днес на в. „Стандарт”.

Според него увеличението на крайната цена на тока било неизбежно, защото България имала най-ниските крайни цени на електричеството в региона.

Миньорската стачка няма да има съществено значение за поскъпването на тока, призна Семерджиев. Той обаче обясни готвеното повишение на цената с по-скъпата енергия от новата ТЕЦ "AES Гълъбово", която задължително се изкупува от НЕК по силата на дългосрочен договор.

По-скъпото електричество от тази централа обаче беше включено в микса от енергия в страната и в цената на тока още от 1 юли 2010 г., въпреки че ТЕЦ "AES Гълъбово" реално започна работа на пълна мощност с почти цяла година закъснение - в началото на юни 2011 г. Ангел Семерджиев даде още няколко мотива за поскъпването на тока от 1 юли тази година. Единият от тях е увеличението на мощностите за производство на по-скъпия "зелен ток", особено от соларните и ветрогенераторните паркове, както и на въглеродните квоти, които топлоелектрическите централи трябва да купуват от началото на 2013 г., за да произвеждат ток.