26 януари : Ригатони с телешко и спанак

Архив Варна

25-01-2012, 18:49

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Луна в Риби. Подчертана е водната стихия, която отговаря за телесните течности, регулира лимфната система и е отговорна за чувствата ни. Това налага да приготвяме и консумираме храната с особено внимание към доброто настроение.

Луна в Риби. Подчертана е водната стихия, която управлява  телесните течности, регулира лимфната система и е отговорна за чувствата ни.

Това налага да приготвяме и консумираме храната с особено внимание към доброто настроение. През този период ще бъдем изключително чувствителни към заобикалящата ни среда и храненето в негативна обстановка може да предизвика депресии и да влоши  метаболизма. Нарастват опасностите от хранителни и алкохолни натравяния. Организма е склонен към натрупване и задържане на течности и е желателно приемът им да се ограничи.

Луната в Риби благоприятства усвояването на полезните хранителни съставки, които ще получим от следните продукти: Всички храни, съдържащи йод и желязо, на първо място морските продукти, следвани от спанак, коприва, цвекло, броколи, краставици, зрял боб, черен дроб, постно говеждо, агнешко месо, яйца, паста, стафиди, кайсии, грозде, пъпеши

4 лунен ден. В четвърти лунен ден е желателно да се храните до насита, но без излишества. В менюто следва да присъстват повече зеленчуци. Всички растителни храни имат повишено благотворно влияние върху организма, стига да са естествени, включително и билковите чайове.
Ще акцентираме върху спанака като основен продукт за утрешното меню. Той е един изцяло рибешки зеленчук-листен, зелен, с високо съдържание на желязо и с пречистващо въздействие върху течностите в организма. Може да се комбинира успешно с останалите "рибешки"  продукти-паста, яйца, риба и нетлъсто месо. И като заговорихме за паста...ето една вкусно изкушение

Запечени ригатони с телешко и спанак

Продукти:
300 грама ригатоне
400 грама телешка кайма
200 грама спанак
3 супени лъжици брашно
5 супени лъжици краве масло
400 грама прясно мляко
сол
сух риган и босилек
около 100-150 грама сирене чедър

Приготвяне

Сваряваме, но не напълно пастата, отцеждаме я, но оставяме малко от водата й и прибавяме запържената с малко олио кайма. Отделно приготвяме гъст сос бешамел от брашното, запържено в кравето масло, към които прибавяме и прясното мляко. Варим до сгъстяваме. Задушаваме спанака с малко масло, докато водата в него се изпари. Добавяме заедно с гъстия сос към пастата и каймата, поръсваме с подправките, около половината от настърганото сирене. Разбъркваме всичко внимателно, посоляваме и го изсипваме в тавичка, леко притискаме. Печем в предварително загрята фурна на 200 С за 10 минути, после около 20 минути на 180С . Изваждаме и оставяме да поизстине преди да разрежем, защото в противен случай, сместа ще се разпадне. Преди да поднесем поръсваме с останалата част от настъргания чедър и запичаме само на горен реотан за съвсем кратко време, колкото леко да се разтопи.

Риби обаче е знак на състраданието така че съвсем уместно е да изключим месото от менюто докато Луната преминава през това поле. Спанака успешно можем да комбинираме с яйце и и сирене. Яйцата също са богат източник на желязо.

Продукти:

1 кг спанак
4 яйца
1 ч.ч натрошено сирене
1 ч.ч. прясно мляко
1 к.л. растително масло
50 г масло
1 връзка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Почистените и дребно нарязани лук и спанак се слагат в тенджера заедно с растителното масло и се задушават до омекване, след което се разбъркват с червения пипер. Прибавят се разбитите с прясното мляко, яйцата, сиренето, дребно нарязания магданоз, черен пипер и сол. Сместа се разбърква, за да се размесят равномерно продуктите, прехвърля се в тавичка, покрива се с парченца масло и се пече до зачервяване.

Добър апетит!