Прахчетата срещу грип смъртоносни

Новините

26-01-2012, 09:52

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Парацетамолът е медикамент, който може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране.

Комбинираните прахчета, съдържащи парацетамол, витамини и съставки за смъкване на температурата, които са за лечение на настинки и грип, са изключително опасни.

Те дори могат да бъдат смъртоносни, твърдят проф. Кай Бруне от университета в Ерланген и неговият екип, предупреждава „Монитор”.

Става дума за сашетата или както ги наричат у нас прахчетата, от които се приготвя гореща напитка срещу настинка. Фармаколози в Германия настояват занапред те да се продават само срещу рецепта.

При дневна доза от над 4 грама (една таблетка е 0,5 грама) парацетамолът води до увреждане на черния дроб, а с 8 грама за 24 часа може дори да се предизвика чернодробна недостатъчност, твърди проф. Кай Бруне.

Фармакологът съветва пациентите си принципно да не вземат парацетамол. По думите му това е медикамент, който може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране.

Смесените продукти (прахчетата) са едно недоразумение, те рядко сумират положителните ефекти на различните съставки, но със сигурност обединяват рисковете от тях, коментира проф. Кай Бруне. Ако човек е болен от грип и е пил първо аспирин, после парацетамол, а накрая си прави и гореща напитка с разтворими лекарства, лесно можел да превиши дозата и да порази черния си дроб.

Не бива да се приемат повече от 4 грама на ден и в никакъв случай не повече от 10 дни и трябва да се избягва от хора, които имат увреждане на черния дроб.