Данъчните спестиха над 2 млн. страници хартия

Парите

29-01-2012, 13:40

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Вътрешният обмен на документите в НАП от две години, вместо на хартия се извършва чрез електронна деловодна система

2,2 млн. страници хартия са спестили данъчните, като са си препратили над  82 000 електронни документа, съобщиха от НАП. 

Вътрешният обмен на документите във ведомството от две години, вместо на хартия , се извършва чрез електронна деловодна система. Служителите на  приходната агенция са предали за рециклиране и  три тона употребявана хартия. Допълнително се пестят ресурси, като 184 принтера в централното управление и в учебните центрове на НАП печатат двустранно документите, посочват още ведомството.

От началото на 2011 г. директорът на дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" в София изпраща решенията си по обжалвани актове само по електронен път или ги предоставя на електронен носител. Средногодишно дирекцията издава около 2500 решения, всяко по около 30 страници, т.е. новата практика спестява около 75 000 страници хартия на година.

От юни 2011 г. в Централното управление на НАП се осъществява "зелена" кампания за разделно събиране на употребявана хартия под мотото "Всеки лист хартия е глътка въздух, не го изхвърляйте!". Пред сградата са монтирани стойки за велосипеди. Така служителите и клиентите на НАП могат да се придвижват, без да замърсяват околната среда. Експерти на НАП вече работят и по внедряването на цялостна система за управление на околната среда.