31 януари: Телешко задушено и картофени кюфтенца на фурна

Архив Варна

30-01-2012, 17:58

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Организмът реагира твърде остро на новости и промени-не бива да експериментирате с храната и да опитвате за първи път екзотични блюда. 

Растяща Луна в Телец - Процесите на разтежа, възпроизводство и регенерация на тъканите са в максимална активност.

Гладуването може да причини за отслабване на организма и заболявания. Метаболизма обаче е забавен, а апетита завиден и ако не желаете да добавите бързо излишни килограми към теглото си, бъдате умерени в храненето и не преяждайте.
Активни и лесно усвоими са веществата и елементите, които се съдържат в тиквата, картофите, морковите, крушите, ябълките и зърнените храни. Подходящи за консумация са морски продукти, телешко и говеждо месо.


9 лунен ден.

Днес не бива да експериментирате с храната и да опитвате за първи път екзотични блюда. Организмът реагира твърде остро на новости и промени. Храната трябва да е въможно най-проста. Дори познати и любими продукти могат да предизвикат реакции на отхвърляне - съобразете се с тях и до края на лунния месец не ги консумирайте. Категорично изключете гъбите, тежките меса и твърде мазните сирена от менюто.

На червоугодниците сигурно ще им се похапне месце-нека да е немазно телешко , за да не натоварват организма си.

Задушено телешко

Продукти

1 кг. телешко, почистено от жилите
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 с.л. олио
2 с.л. масло
3 средни глави лук, нарязани на фини шайби или 2 шепи малки лукчета
2 ч.л. захар
2 с.л. брашно
1 и 1/2 ч. чаша червено вино
1 с.л. доматено пюре
1 ч. чаша телешки бульон
мащерка, риган на вкус

Начин на приготвяне:

В тенджера с незалепващо дъно запържете в олиото до покафеняване месото, нарязано на малки кубчета, за около 5 минути. Добавете маслото, лука и посолете. Оставете лука да омекне, като разбъркате няколко пъти. Намалете огъня, поръсете със захарта и разбъркайте. Оставете лукът да се карамелизира, за около 10 минути. Добавете брашното, мащерката и виното. Оставете сместа да заври. Добавете доматеното пюре и оставете ястието да къкри до готовност.

Ще направим и картофени кюфтета, които можем да приготвим запечени във фурната за да избегнем пърженето

Продукти:

1 кг картофи
30 г.брашно тип 500
2 яйца
2 ск.чесън стар
1 индийско  орехче
щипка черен пипер млян
1 вр. магданоз

Начин на приготвяне:    

Сварете картофите в подсолена вода, обелете ги и още горещи ги смачкайте с вилица. Прибавете брашното, яйцата, ситно нарязания магданоз, солта, черния пипер. Добавете настърганото индийско орехче и счуканите скилидки чесън. Разбъркайте добре сместа. Направете топки от нея и ги наредете (така, че да не се допират) в намазнена тавичка или върху хартия за печене. Опечете ги в добре загрята фурна за около 20 мин.
Поднесете ги с кисело мляко и поръсени с пресен магданоз.


Добър апетит!