Борисов верен на правилата от Брюксел, но няма да вдига данъци

Парите

31-01-2012, 12:52

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Борисов заяви, че не би подкрепил решение за увеличаване на данъците в страната

Двадесет и пет държави от Европейския съюз, включително и България, късно снощи одобриха текста на фискалния пакт, който въвежда задължение за балансирани бюджети, и обявиха, че смятат да го подпишат през март.

Пред БНР българският премиер Б.Борисов го определи като „обмяна на опит и борба с данъчните измами, тъй като на територията на ЕС при различното данъчно облагане се извършват данъчни престъпления, които ние искаме съвместно да можем да преборим и да се консолидираме в борбата с тях" . Документът съдържа и призив за постигане на напредък в дискусията за координация на данъчните политики. Борисов обаче заяви, че този текст не задължава страната ни да увеличава данъци и че той не би подкрепил подобно решение.

Попитан възможно ли е да се очаква промяна на данъците в България, премиерът отговори отрицателно и поясни как би постъпил, ако се стигне до такова искане: "Ние сме го заявили ясно и имаме веднага ход – на 1 март не подписваме, тъй като българският парламент няма да даде разрешение. Казваме: "Съжаляваме, но местният парламент не дава." Този номер, който холандците направиха, ще бъде в сила във всеки случай, когато един премиер не иска да подпише нещо. Това беше лош прецедент – при 100% изпълнени критерии поради някаква друга причина ние не сме все още в Шенген."

Ние не казваме, че бихме могли да правим номера, веднага след това увери българският премиер.Ще се придържаме към решенията, взети в Брюксел, но данъци няма да вдигаме, повтори пак той.