1 февруари: Френска лучена супа и Сьомга със спанак и розмарин

Архив Варна

31-01-2012, 22:51

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Знакът Телец контролира функциите на щитовидната жлеза. Морските продукти съдържат йод, който е необходим за правилното й функциониране.

Растяща Луна в Телец - Процесите на разтежа, възпроизводство и регенерация на тъканите са в максимална активност. Гладуването може да стане причина за отслабване на организма и за заболявания. Ако не желаете да добавите бързо излишни килограми обаче, ориентирайте се към  рибни бюда и месести плодове и зеленчуци.
Полезни са храни, които съдържат натриев сулфат - тиквата, картофите, морковите, лукът, цветното зеле, ряпата,цвеклото, спанакът, крушите, ябълките и зърнените храни. Подходящи за косумация са морски продукти, телешко и говеждо месо. Знакът Телец контролира функциите на щитовидната жлеза. Морските продукти съдържат йод, който е необходим за правилното й функциониране.

10 лунен ден. Днес е важно не толкова какво ядете, а с кого. Менюто може да е разнообразно и без ограничения, но средата, в която се храните, трябва да е напълно хармонична. Консумирайте повече течни храни - супи, билкови чайове и прясно изцедени сокове.
Като стана въпрос за супа?....

Френска лучена супа

Продукти :

1кг кромид лук
50г масло
1/2 чаена лъжица кафява захар
50мл порто или друго десертно вино
1 и 1/2 чаена лъжица суха мащерка
1 дафинов лист
1 – 1,200л зеленчуков бульон
сол на вкус

Приготвяне:

Лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци. Маслото се загрява и лукът се прибавя към него, изсипва се и захарта. Готви се на среден огън около 20 минути, докато омекне и намали обема си 3-4 пъти. Когато лукът започне да се карамелизира се прибавя мащерката и сол на вкус, а котлонът се усилва. Готви се още около 10-15 минути, при непрекъснато бъркане. Добавя се портото, а след 5 минути, когато то се е абсорбирало, се прибавя бульонът и дафиновият лист. Когато супата заври, котлонът се намалява и се оставя да къкри за 15-20 минути, или докато течността се редуцира, а супата сгъсти.
През това време се подготвят филийките за сервиране.
Една франзела се нарязва по диагонал на филийки. Подреждат се в тава и се запичат във фурната на 220°C. Когато придобият златиста коричка се изваждат и още горещи се натъркват със скилидка чесън. Този момент не го пропускайте, ароматът, който ще се разнесе е просто неустоим!

И за да е удоволствието пълно...

Сьомга с розмарин и спанак

Продукти:

4 филета сьомга
2 с.л. зехтин
4 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. сол
1 щипка прясно смлян пипер
4 скилидки чесън
2 ч.л. розмарин
800 г пресен спанак

Начин на приготвяне:

Разбъркайте зехтина, 2 с.л. лимонов сок, солта, пипера, 2 скилидки чесън и розмарина и оваляйте рибата в получената смес. Опечете на леко намазнената скара 4-6 минути при температура 200 градуса. Бланширайте спанака в купа с малко вода и другите 2 скилидки чесън, нарязани на ситно. Излей водата. Преди да поднесете, украси рибата с розмарин. Спанака овкусете с лимоновия сок и поднесете като гарнитура.

Добър апетит!