Грози ни пак газова криза

Новините

04-02-2012, 10:30

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

От двете държавни газовите компании уверяват, че проблем за момента няма.

България е заплашена от нова газова криза, подобна на тази в началото на 2009 г., пише в уводния си материал „Труд”. 

Този път причината не е конфликт между Москва и Киев, а лошото време, което принуди много страни да черпят повече синьо гориво от предварително договорените с “Газпром” количества. Украйна “смуче” до 35 млн. куб. м дневно над договореното, а България успява да се вреди с до 4 млн. куб. метра отгоре.

Москва обяви, че не може да подава повече газ, което принуди доставчика “Булгаргаз” и транзитьора “Булгартрансгаз” да разпрати писма до абонатите, че количествата им ще бъдат ограничени до размера на заявките, които имат.

ЕК официално съобщи, че Русия е намалила доставките до 8 страни от ЕС, сред които и България.“Топлофикация София” премина на смесено гориво - газ и мазут. За подобна стъпка са готвят във Варна и в Пловдив. Намален е и транзитът към съседните страни. Част от индустриалните фирми също имат проблем.

От двете държавни газовите компании уверяват, че проблем за момента няма. Според високопоставени източници от правителството обаче ситуацията е била сериозна в 5 ч сутринта в петък, когато рязко е паднало налягането в мрежата. Часове по-късно беше свикано извънредно заседание на правителството с участието на повечето министри. На него се реши да се създаде оперативен щаб към икономическото министерство за газоснабдяването.

“Изпратихме предупреждение към големите потребители, че в момента можем да изпълняваме само предварителните им заявки, но не и исканите количества в повече”, каза изп. директор на “Булгартрансгаз” Кирил Темелков. Нито икономическото министерство, нито “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” прогнозират колко може да издържим в тази ситуация.