4 февруари : Лаврак на фурна

Архив Варна

04-02-2012, 13:57

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Стремете се към разнообразие, опитвайте по малко от всичко. Луната в Рак  е господарка и тук кулинарните и умения целят да постигнат уют, грижа, сигурност и здраве.

Луна в Рак  активира водния тригон и стимулира процесите свързани с движението на течностите в организма-кръв, лиммфа и др. Желателно е да се намали приема на течности и в менюто да присъстват горещи,сухи и леки храни. При луна в Рак много добре се усвояват веществата съдържащи се в млечниите продукти, яйцата, картофите лука, зелето, цвеклото и цитрусите. Подходящите подправки са розмарин, мак, градински чай, копър. Здравословно и полезно е също така да консумираме повече риба и морски продукти. Луната в Рак  е господарка и тук кулинарните и умения целят да постигнат уют, грижа, сигурност и здраве. Тя не обича да гладува и държи да поднася и консумира прясно приготвена, топла храна.
13 лунен ден. Днес можете да опитате екзотични, нетрадиционни и необичайни за вас храни, да изпробвате нови  рецепти. Това е ден за кулинарни открития. Стремете се към разнообразие, опитвайте по малко от всичко. Всички рибни и морски продукти са изключително полезни. Зеленчуците приемайте след топлинна преработка под формата на крем супи и каши, а суровите - под формата на прясно изцедени сокове. Пречистването на организма чрез гладуване и провеждането на диети заплашва здравето ви и едва ли ще доведе до желания резултат. В този ден полезните вещества се усвояват най-пълноценно от организма.

Лаврак на фурна
лаврак, почистен
розмарин - стръкчета или натрошен
лимони - 1 на резени
черен пипер
сол
зехтин
картофи - 5, 6 броя
домати - косерва цели домати
бяло вино - 150 мл

Приготвяне:

Почистения лаврак натъркайте с подправки отвън и отвътре.
В корема му сложете резени лимон, стръкчета розмарин.
В тава от едната страна разпределете обелени и нарязани на колеца картофи, рибата в средата и кръгчета домати от другата страна.
Залейте със зехтина, бялото вино и поръсете със сол и черен пипер.
Покрийте тавата с фолио, направете няколко дупки с игла и сложете да се пече в умерено загряна фурна за 40 минути.
Махнете фолиото и доопечете до лек загар.

Добър апетит!