Избрани Новини
5 февруари: Руло със сирене и екзотични калмари
При луна в Рак много добре се усвояват веществата съдържащи се в млечниите продукти, яйцата, картофите, лука, зелето, цвеклото и цитрусите.
Луна в Рак активира водния тригон и стимулира процесите свързани с движението на течностите в организма-кръв, лиммфа и др.
Желателно е да се намали приема на течности и в менюто да присъстват горещи,сухи и леки храни. При луна в Рак много добре се усвояват веществата съдържащи се в млечниите продукти, яйцата, картофите, лука, зелето, цвеклото и цитрусите. Подходящите подправки са розмарин, мак, градински чай, копър. Здравословно и полезно е също така да консумираме повече риба и морски продукти. Луната в Рак е господарка и тук кулинарните и умения целят да постигнат уют, грижа, сигурност и здраве. Тя не обича да гладува и държи да поднася и консумира прясно приготвена, топла храна.
13 лунен ден. Днес можете да опитате екзотични, нетрадиционни и необичайни за вас храни, да изпробвате нови рецепти. Това е ден за кулинарни открития. Стремете се към разнообразие, опитвайте по малко от всичко. Всички рибни и морски продукти са изключително полезни. Зеленчуците приемайте след топлинна преработка под формата на крем супи и каши, а суровите - под формата на прясно изцедени сокове. Пречистването на организма чрез гладуване и провеждането на диети заплашва здравето ви и едва ли ще доведе до желания резултат. В този ден полезните вещества се усвояват най-пълноценно от организма.
Руло със сирене
350 мл прясно мляко
100 г пресен или замразен спанак, нарязан на ситно
3 с. л. масло
3 с. л. брашно
100 г настърган пармезан, грюер или кашкавал
1 с. л. горчица
4 яйцa
за пълнежа:
250 г крем сирене
2 печени чушки, ситно нарязани
1 скилидка чесън, пресована
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. настъргана лимонова кора
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
Спанакът се пасира с млякото.Маслото се загрява. Слага се брашното и се разбърква 1-2 мин. Налива се млякото и се бърка до получаване на хомогенна смес. Сваля се от огъня и се добавят пармезанът, горчицата и жълтъцитете.Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се прибавят към сместа. Всичко се сипва в тавичка, застлана с хартия за печене. Пече се във фурна на 190° С за 15 - 20 мин. Изважда се и се оставя да изстине.
Плънката се приготвя, като сиренето се разбърква с нарязаните чушки, чесъна, лимоновия сок и кора, сол и пипер на вкус.Изпечената кора се намазва с пълнежа и се навива на руло с помощта на хартията.
Сервира се със салата от пресни зеленчуци.
А ето и нещо екзотично, според изискванията на лунния ден:
Калмари с екзотични подправки
400 г калмари
1 малко парче пресен джинджифил, нарязан на ивички
1 ч. л. кимион на прах
1 с. л. къри на прах
1 ч. л. кориандър на зърна
1 глава лук, нарязана на резени
2 домата, обелени и нарязани на резени
2 глави чесън, обелени и счукани
2 люти чушлета
сокът от 2 лимона
зехтин, сол, черен пипер
Начин на приготвяне
Изчистените и измити калмари се нарязват на колелца.
В голям тиган се загрява малко зехтин и се запържват леко лукът и чесънът. Прибавят се доматите. Слагат се калмарите, джинджифилът и всички останали подправки. Оставя се да къкри 6-7 минути. В края на готвенето се добавя лимоновият сок. Сервира се в голяма дълбока чиния или като добавка към салата от листни зеленчуци.
Топ Новини