Топ 10 на грешките, които родителите допускат

Животът

05-02-2012, 18:19

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

Психолози разкриват тайните на добрия родител. 10 съвета, как да се предпазим от грешки при отглеждането на децата си.

Преди по-малко от месец една лекция по психология промени погледа ми към родителите ми и мен самия.

Това са десетте най-често срещани грешки, заблуди и стереотипи в мисленето на родителите:

1. Като начаало, много е грешно да се мисли, че раждането укрепва брака. Напротив, то въвежда нови ограничения в отношенията в двойката. Психологическите изследвания в тази насока показват, че при всички изследвани двойки нивото на щастие и удовлетвореност от връзката спада след раждането, т.е. ако връзката ви е в тежко положение, едно раждане само ще я утежни.

2. Идеята, че: „раждането запазва брака от разпадане” е същата като: „раждането укрепва брака”  и е също толкова погрешна. Това, което укрепва брака, са добрите отношения и правилните умения за общуване в двойката.

3. Друг стереотип на мислене, който родителите придобиват, е, че детето е едва ли не еднакво с тях, както и че то, като порасне, ще се грижи за тях.

Не  трябва да забравяме, че детето е отделен индивид със собствени качества, характер и личност. То не е еднакво с родителите си и не е тяхно умалено копие.

Дали детето някой ден ще се грижи и помага на родителите е само въпрос на възпитание и комуникация между тях.

4. „Родителят може да очаква уважение и покорство от детето си.” Това е напълно грешно. Дори и малките деца са непокорни, какво остава за тийнейджърите или  за отделилите се от дома си вече мъже и жени? Уважението се печели и защитава. То не идва наготово и лесно се губи.

5. „Да имаш деца означава винаги да имаш някой, който да те обича и може да бъде най-добрият ти приятел.” – Не, най-добрият ти приятел е най-добрият ти приятел. Кучето ти ще те обича безрезервно и винаги. А децата обичат родители, които им отвръщат със същото – любов, загриженост, близост, разбиране.

6. Много родители виждат в децата си  втори шанс за себе си, да постигнат това, което не са могли.  Такива родители лесно се различават.

Това е строгият татко, който мъмри за всяка петица в училище, а самият той е завършил вечерно училище. Това е майката,  която кара дъщеря си да става модел, въпреки че детето няма физиката.  

Да бъдеш взискателен не е лошо, но да налагаш своите цели на друг е грешно.


7. Друга фрапантна заблуда е, че ако родителите използват правилно възпитание, могат да моделират децата си. Детето си е отделна личност. Колкото и да е важно възпитанието, каквото и влияние да има, то не може да моделира човек. Човешката психика и индивидуалност са прекалено сложни да бъдат модифицирани само с възпитание.


8. „Неуспеха на детето е неуспех на родителя”  т.е. родителя вижда себе си, като причина за неуспехите на детето си. Тази заблуда е следствие от съвкупното влияние на предходните грешки в мисленето.

9. „Родителството е инстинкт и не се тренира”  Тогава защо родителите се справят  по-лесно с второто и третото си дете, отколкото с първото? Ако беше инстинкт, нямаше да имаме нужда бабите ни да ни дават съвети, как да бъдем родители. Това твърдение е чисто и просто мит. Затова са създадени и училищата за родители.

10.„Майките са по-добри родители от бащите.” Погледнато от антропологична и еволюционна гледна точка жените отглеждат децата и от това би следвало, че са по-добри родители.  Това , обаче също е заблуда - Родителството е умение, което се научава, независимо дали грижите полага бащата или майката.