6 февруари: Лимонов ориз и Задушено пиле със зеленчуци

Архив Варна

05-02-2012, 19:39

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Когато Луната преминава през огнения Лъв организмът има нужда от магнезиев сулфат и протеини. Съответно в този период те се усвояват най-пълноценно.

Луна в Лъв - Огнената Луна задейства и стимулира процеси, свързани с обработването и абсорбирането на храната и превръщайки я в енергия.

Метаболизмът е бърз, а преобладаващият огън предполага да намалим горещите храни и твърде лютите и пикантни подправки, солта и мазнините.
Когато Луната преминава през огнения Лъв организма има нужда от магнезиев сулфат и протеини. Съответно в този период те се усвояват най-пълноценно. Магнезиевия сулфат стимулира храносмилателната и отделителната система и поддържа естественото движение на кръвта. Протеините са необходими за да осигурят високия енергиен потенциял необходим за изявата на експресивността и вдъхновението характерни за Лъвската Луна. Витамините които са необходима през този период и могат да бъдат най-пълноценно усвоени са С и Е.
Подходящи за периода продукти са:
-патладжан, пипер, домати,моркови, цвекло,
-кафяв ориз,слънчогледово семе,сусам, пшеница, ръж- под формата на семена, кълнове и масла
-бадеми, орехи и маслата от тях
-ябълки, круши, ,лимони, шипки и смокини.
Подходящи подправки са копър, магданоз, джоджен.
Не е желателна косумацията на мазни животински продукти, тъй като те затрудняват кръвообращението и работата на сърдечно съдовата система, които са под влиянието на Лъв. Подходящи са постни меса-пилешко и дивеч, нискомаслени млечни продукти,яйца-в умерени количества.

До обяд тече въздействието на 14 лунен ден - и в храната, и в поведението трябва да спазвате пост и въздържание. Това е най-добрият ден за прочистване на организма. Веществата и течностите започват своето движение отвътре-навън, стимулирайки разширяващите процеси. Необходимо е с менюто и двигателния режим да им съдействаме, за да не възникнат блокажи в организма. Ако не сте успели да стартирате спазването на здравословен хранителен режим в началото на лунния месец, то сега получавате втори шанс за това. Резултатът ще бъде гарантиран. Всяка течност носи замърсяване, така че ориентирайте се към сухи и твърди храни.
Желателно е да се се проведе пречистващо гладуване-да речем с консумация на ябълки и цитрусови плодове.

След обяд настъпва 15 лунен ден Бъдете особено внимателни към всичко, което поемате днес. Пълната Луна увеличава като с лупа всички свойства и качества на храната - и положителните, и отрицателните. Следете продуктите, които използвате в готвенето, да са пресни и категорично се въздържайте от консумация на ястия, приготвени вчера. Менюто трабва да е разнообразно с много зеленчуци, бобови и зърнени храни. Отдайте предпочитанията си на течните храни. Ако желаете да се освободите от токсини, шлаки и излишни килограми, пийте повече течности, за да стимулирате отделителните процеси в организма, но не гладувайте.
Подходяща за вечеря гозба е Задушено пиле със зеленчуци

Продукти:

500 гр пилешки гърди
1 домат
1 патладжан или съдържанието на половин буркан от косерва
1 тиквичка
1 чушка
1 глава лук
2 скилидки чесън
черен пипер
2 с.л. лимонов сок
сол

Пилето се нарязва на порции и се задушава за няколко минути. През това време се нарязват на средни парчета зеленчуците. Ако ползвате пресен патладжан ще трябва да го осолите и изцедите предварително.Добавят се към пилето исе задушаватзаедно пълна готовност-ако е необходимо можете да добавите малко вода или пилешки бульон, но ястието трябва да остане на гъст сос. Овкусява се със сол, счукан чесън и лимонов сок. Поднася се върху варен ориз. Можете да използвате рецептата за Лимоновия ориз който е уместно предложение за вегетарианците. Цвета и вкуса му напомнат за Слънцето-господаря на зодиакалния знак Лъв.

Продукти:

250 г ориз "Басмати"
500 мл вряща вода, в която разтваряме 1к.л шафран или куркума
3 с.л. масло
кората от 1 лимон
сока от половин лимон
магданоз и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Стопяваме маслото в дълбок съд с дебело дъно (не трябва да се препържва!) Слагаме ориза и бъркаме на много слаб огън докато ориза стане прозрачен (около 1 мин). Изливаме върху него врящата вода. Посоляваме и покриваме с тънка кухненска кърпа и капак. Варим на много слаб огън 10 мин. Отваряме съда, слагаме настърганата лимонова кора и лимоновия сок, разбъркваме и доваряваме.Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Добър апетит!