7 февруари: Азиатска салата и чушки с мляко

Архив Варна

06-02-2012, 20:38

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

През днешния ден не бива да гладувате, но храната трябва да е лека. Ограничете консумацията на месо, включително риба, гъби, мазни и трудносмилаеми храни.

Луна в Лъв - Огнената Луна задейства и стимулира процеси, свързани с обработването и абсорбирането на храната и превръщайки я в енергия.

Метаболизмът е бърз, а преобладаващият огън предполага да намалим горещите храни и твърде лютите и пикантни подправки, солта и мазнините.
Когато Луната преминава през огнения Лъв организмът има нужда от магнезиев сулфат и протеини. Съответно в този период те се усвояват най-пълноценно. Магнезиевия сулфат стимулира храносмилателната и отделителната система и поддържа естественото движение на кръвта. Протеините са необходими, за да осигурят високия енергиен потенциял необходим за изявата на експресивността и вдъхновението характерни за Лъвската Луна. Витамините, които са необходима през този период и могат да бъдат най-пълноценно усвоени, са С и Е.
Подходящи за периода продукти са:
-патладжан, пипер, домати, моркови, цвекло,
-кафяв ориз, слънчогледово семе, сусам, пшеница, ръж - под формата на семена, кълнове и масла
-бадеми, орехи и маслата от тях
-ябълки, круши, лимони, шипки и смокини.
Подходящи подправки са копър, магданоз, джоджен.
Не е желателна косумацията на мазни животински продукти, тъй като те затрудняват кръвообращението и работата на сърдечно-съдовата система, които са под влиянието на Лъв. Подходящи са постни меса - пилешко и дивеч, нискомаслени млечни продукти, яйца - в умерени количества.

16 лунен ден. През днешния ден не бива да гладувате, тъй като организмът освобождава твърде много енергия по време на пълнолунието. Храната обаче трябва да е лека и питателна. Въздържайте се от преяждане – организмът ви няма да добие повече сили от храната, а напротив - ще изчерпи допълнителни ресурси, за да я усвои и преработи. Ограничете консумацията на месо, включително риба, гъби, мазни и трудносмилаеми храни. Те ще затруднят процесите на пречистване и вътрешна регулация, протичащи сега. Намесата в тези процеси ще блокира отделителните процеси в организма, в следствие на което в него ще започнат да се натрупват мазнини и вода.

Днес организмът усвоява без остатък полезните съставки от храните - да го зарадваме стази Азиатска салата:

Продукти :

4-5 моркова, обелени и настъргани
1/4 бяло зеле, ситно нарязано
сок от 1 лимон
1 ч.ч житни кълнове
2 с.л. сусамени семки
1 с.л. слънчогледови семки
1 с.л. олио от сусам
няколко стръка магданоз
сол и балсамико на вкус

Начин на приготвяне

Смесвате  морковите, зелето и кълновете в купа и добавяте 3/4 от нарязания наситно магданоз. Оделно смесвате лимоновия сок със сусамено олио и сол и изсипвате върху салатата, след което разбърквате хубаво. Поръсвате със семената и останалия магданоз и сервирате.


Съзнавам, че не всички могат да минат само със салата затова предлагам и Чушки с мляко на фурна:

Продукти:

8 печени и обелени червени чушки
100 гр. Сирене
300 гр. прясно мляко
1/4 връзка магданоз
олио за пържене
брашно за паниране
сол на вкус

Приготвяне:

Чушките се панират в брашно. Изчаква се около 15 мин. за да попие брашното и се изпържват в сгорещено олио от двете страни. Нареждат се в тавичка, заливат се с млякото, поръсват се с натрошеното сирене, посоляват се (съобразете се със солеността на сиренето) и се запичат във фурна. При поднасяне се поръсват с нарязания на ситно магданоз.

Добър апетит!