КРИБ: Заплашва ни нова газова криза, къде е алтерантивата на руското гориво

Новините

07-02-2012, 14:54

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

КРИБ предупреждава, че няма да допусне "българският бизнес да бъде заложник на  национален нихилизъм, тяснокорпоративни интереси и опити да бъдат запазени монополни позиции и печалби на гърба на българския народ".

В декларация до медиите Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)  протестира срещу намалението и спирането на доставките на природен газ на своите членове, 

предупреждава, че България е заплашена да преживее повторно кошмара на газовата криза от преди три години и настоява за бързи отговори какво е направено, за да има страната алтернатива на доставките, съобщи Дневник.

От организацията настояват за информация докъде е стигнало изграждането на междусистемни газови връзки със съседните страни, какво е наличното количество газ в хранилището в Чирен и докъде е стигнало превръщането на находището край Галата във второ газохранилище. КРИБ предупреждава, че няма да допусне "българският бизнес да бъде заложник на  национален нихилизъм, тяснокорпоративни интереси и опити да бъдат запазени монополни позиции и печалби на гърба на българския народ".

Членове на бизнессдружението са получавали "недопустими и драстични заплахи по телефона" в отговор на протестите си за нарушението на договорните отношения с "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", става ясно от текста на декларацията.

В нея се настоява да започнат преговори с всички потенциални международни доставчици или производители на горивото в рамките на основани на пазарната икономика и предсказуеми бизнес отношения.