Русия ни гарантира доставките на газ

Новините

08-02-2012, 09:15

Снимка:

Кристина Баракова-Албу

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко обеща лошото време да не попречи на получаването на заявените количества

Няма да има проблеми с доставката на заявените количества природен газ за България и другите европейски държави,

уверил вчера министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко по време на срещата си с вицепремиера Симеон Дянков и министъра на икономиката Трайчо Трайков, съобщава „Монитор”. Двамата министри са на официално посещение в руската столица. Заради лошото време в Европа през последната седмица бяха регистрирани намалени доставки на синьо гориво за страните от балканския регион.
Още при първото по-сериозно застудяване доставките за европейските потребители са завишени с 25 на сто, каза по-рано през деня Александър Медведев, вицепрезидент на „Газпром”. Затруднения са възникнали при следващите завишени заявки, които руската компания не е успяла да изпълни, става ясно от изявлението му пред руските медии. Александър Медведев използва момента, за да разкритикува твърденията, че спотовият пазар може да измести дългосрочните договори в бизнеса с природен газ.
По време на разговорите между представителите на нашето правителство и руския енергиен министър е обсъдено също така удължаването на ресурса на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, строежът на АЕЦ „Белене” и развитието на проекта „Южен поток”. Министър Шматко е декларирал, че Москва има готовност да продължи работата по проекта „Южен поток” независимо от развитието на взаимоотношенията между Русия и Украйна.