9 февруари: Меню с булгур

Архив Варна

08-02-2012, 18:00

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Дева управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни.

Луна Дева. Дева управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.

Когато Луната преминава през земните знаци, в организма се усвояват веществата, необходими за процесите, управляващи растежа, възпроизводството и регенерацията на тъканите и скелета. Дева усвоява най-добре храните, съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б: зеленолистни зеленчуци, тиквички, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансират храносмилателната система са: Лайка, Червен кантарион, Живовляк, Сладник, Звъника, Босилек, Копър, Бахар Розмарин, Валериана и Гинко-Билоба. Пчелният мед също - особено ефикасно средство е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед, разтворена в нея. Сред животинските продукти подходящи за консумация са постните меса и нискомаслените млека и сирена. Следва да се избягват силно подправените и пържените храни.

17 лунен ден. Днес можете да си позволите разкош и дори излишество в менюто. Задължително пригответе ястие, което да създаде празнично настроение у дома или посетете любимия си ресторант. Това ще привлече благоденствие и радост в живота ви. Днес трябва да изключите всякакви прояви на аскетизъм. Можете да консумирате всичко, дори алкохолът в малки количества има благоприятно въздействие, особено червеното вино. Все пак имайте предвид, че става въпрос за изисканост и преклонение пред изтънчените кулинарни творения, а не за безразборно тъпчене с полуфабрикати и набързо приготвени храни. Затова акцентирайте не върху количеството, а върху качеството на храната, обстановката и начина на поднасяне и компанията, в която я консумирате.

Вечерта настъпва 18 лунен ден, в който в менюто ви задължително трябва да присъстват ядки и най-вече орехи. Можете също да консумирате немазно месо в малки количества. Обезателно се вслушайте в нуждите и желанията на организма си - сега той може да ви насочи към храна, която обичайно не присъства на трапезата ви. Ако това се случи, задължително го вземете под внимание. Алкохолът е категорично забранен.

Ще изберем Булгура за основа на утрешното меню.

Пълнено пиле със зеле и булгур

Продукти :

1 пиле с дреболиите
1 кисела зелка
1 ч.ч. 200 булгур
2 с.л. олио
10 ч.л. червен пипер
джоджен

Приготвяне:

Пилето се изчиства, измива се и се осолява. В половината олио се задушават предварително нарязаното зеле,  булгурът. Подправя се с червен пипер и ситно нарязан джоджен. Залива се с топла вода и се оставя да ври 10 минути до пълното омекване на зелето.

Пилето се пълни с леко охладената плънка и се зашива. Слага се в тава с останалото олио, долива се малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.
Разбира се ще имаме и безмесно предложение за вегетарианците

Булгур с праз

Продукти :

праз - 1 кг
олио - 1/2 ч. ч.
домати - 1 бр.
булгур - 1 ч. ч.
червен пипер - 1 ч. ч.
сини сливи - сушени 150 г
сол

Приготвяне

Нарежете праза на колелца и домата на малки пърченца и ги задушете в олиото и малко вода. Прибавете червения пипер, булгура и вода. Варете ястието на слаб огън, докато булгурът омекне.

Прибавете предварително накиснатите в студена вода сушени сливи.
Посолете ястието на вкус и варете, докато сливите омекнат.

Добър апетит!