10 февруари : Задушено телешко и картофи с орехов сос

Архив Варна

09-02-2012, 13:16

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Обезателно се вслушайте в нуждите и желанията на организма си - сега той може да ви насочи към храна, която обичайно не присъства на трапезата ви. Ако това се случи, задължително го вземете под внимание.

Луна Дева. Дева управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни.

Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.

Когато Луната преминава през земните знаци, в организма се усвояват веществата необходими за процесите, управляващи растежа, възпроизводството и регенерацията на тъканите и скелета. Дева усвоява най-добре храните, съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б: зеленолистни зеленчуци, тиквички, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансрат храносмилателната система са: Лайка, Червен кантарион, Живовляк, Сладник, Звъника, Босилек, Копър, Бахар Розмарин, Валериана и Гинко-Билоба. Пчелният мед също - особено ефикасно средство е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед, разтворена в нея.Сред животинските продукти подходящи за консумация са постните меса и нискомаслените млека и сирена.Следва да се избягват силно подправените и пръжените храни.

18 лунен ден- в менюто ви задължително трябва да присъстват ядки и най-вече орехи. Можете също да консумирате немазно месо в малки количества. Обезателно се вслушайте в нуждите и желанията на организма си - сега той може да ви насочи към храна, която обичайно не присъства на трапезата ви. Ако това се случи, задължително го вземете под внимание. Алкохолът е категорично забранен.
Вечерта настъпва 19 лунен ден - Един от най-опасните дни през месеца, нанасящ преки поражанения върху организма. Възможни са хранителни натравяния. Бъдете внимателни – дори храни с доказан произход могат да ви повлияят зле, ако ги консумирате в лошо настроение и конфликтна среда. Полезно е провеждането на еднодневна разтоварваща диета.Яжте само продукти с кръгла форма-картофи, ряпа, цвеко, диня и др. и избягвайте тези с продълговати форми като моркови и краставици.
Задушено телешко и картофи с орехов сос ще задоволят потребностите на организма и няма да оставят равнодушни нито вегетарианците нито месоядните членове на вашата трапеза.
Задушено телешко с картофи

Продукти:

телешко месо- цяло парче с големина според нуждите ви
картофи - 6-7 бр (средно големи)
лук - 3-4 глави
олио
2-3 щипки изсушен босилек
бахар
черен пипер
червен пипер
морска сол

Приготвяне:

Парчето телешко се измива добре. Нарязва се на филии (2-3 см) без да се отделят напълно една от друга. Оптриваме го добре с морска сол, Поставя се в подходяща тава. Главите лук се нарязват на кръгчета и се напъхват между филийките месо задно с по едно зрънце бахар. Картофите се режат на четвъртинки и се нареждат около месото. Заливаме всичко с около 1 к.ч. олио, , поръсваме с босилек,черен пипер и червен пипер, добавяме 250 мл вода или зеленчуков бульон.Завиваме добре с алуминиево фолио и печем в много силна фурна за около 2 часа, след това махаме фолиото и запичаме за 15 мин.

Картофи с орехов сос

Необходими продукти

картофи - 1 кг
масло - за пърженето
орехи - 80 г
чесън - 4 скилидки
масло - 2 с.л.
сметана - 1 с.л.
босилек
сол
оцет

Приготвяне

Картофите се обелват, нарязват и се сваряват до полуготовност. В голям тиган се загрява мазнина и се запържват полусварените картофи, като се овкусяват със сол и къри на вкус.
Задушените картофи се сервират в чиния, като се заливат с ореховия сос.
Той се приготвя от пресования чесън и смлените орехи, които се запържват в 2 с.л. масло. Внимателно се добавя 100 мл вода, след което и 1 с.л. сметана. Сосът се кипва, овкусява се със сол, индийско орехче, 1 с.л. оцет, малко босилек и с него се заливат картофите.

Добър апетит!