$10 рекет за разбита парола във Фейсбук

Новините

13-02-2012, 07:49

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

В случаите на рекет хакерите най-често крадат паролите на абонати, които използват поща за достъп, регистрирана в abv

„Монитор” предупреждава за хакери или средно ниво компютърни спецове, които са започнали рекет в социалните мрежи като „Фейсбук“.

Извършителите разбиват паролите за влизане в профила, след което започват да искат суми между 10-15 долара, за да ги върнат. Който не плати исканата сума, започват да пишат от негово име и да го излагат и злепоставят пред приятелите му в мрежата, съобщиха експерти пред „Монитор“.

В случаите на рекет хакерите най-често крадат паролите на абонати, които използват поща за достъп, регистрирана в abv.

„На тайния въпрос за пощата отговарят с „аз съм“ или „не съм аз“ и понякога успяват да влязат, защото хората обикновено такива отговори слагат. Следващата стъпка е да влязат във „Фейсбук“ и да отидат на услугата „забравена парола” и я получават. Част от потърпевшите се съгласявали да платят, за да си върнат отново самоличността. В случая от миналата година извършителят карал потърпевшите да изпращат SMS, ако си искат паролите обратно.

По-съобразителните абонати веднага след като разберат, че им е разбита пощата, са сменяли електронната си поща за достъп до различни програми.

„Първото нещо като установих, че ми е открадната паролата, беше да променя достъпа до Фейсбук и системата за разплащане Paypal. Смених си и тайния въпрос в пощата abv и нямаше никакви последици за мен“, разказа пред „Монитор“ студентка, която работи в голяма ай ти компания у нас.