14 февруари: Меню за сладострастници

Архив Варна

13-02-2012, 14:04

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Като цяло, от преяждане не бива да се опасявате, тъй като енергетиката на деня се отличава с ненаситност и способност за усвояване. Но, разбира се, не бива да прекалявате - ако усетите, че сте достигнали границите на насищане, не ги преминавайте.

Луната в Скорпион пробужда водната стихия, която балансира, изчиства и охлажда тялото. 

Освен това пробужда и страстите, затова нека утре менюто да е сладострастно!

Необходимо е да се приемат повече течности, но само в случай че имате добър метаболизъм - отделителните процеси могат да протичат затруднено. Най-важното условие за здравословно хранене, обаче, е храната да се приготвя и консумира в добро настроение. Хората стават чувствителни към емоциите, а негативизмът много бързо може да бъде предаден чрез храната и да стане огнище на психосоматика.

През този период продукти като пиперките, листните зеленчуци и пълнозърнестия хляб балансират организма. Подходящи са подправки с остър вкус и сгряващо въздействие. Въздържайте се от употреба на тлъсти и мазни храни. Менюто обаче трябва да съдържа достатъчно протеини, които могат да се набавят от морски продукти, яйца, кисело мляко, орехи и бобови растения, както и от постно месо и дивеч. Когато Луната преминава през този знак организмът има нужда от калиев фосфат и го усвоява най-пълноценно. Храните, богати на този елемент са лук, аспержи, зеле, чесън, горчица, репички, вишни, синя слива. Желателно е да се избягва храненето във вечерните часове.

22 лунен ден. Днес е единственият ден, в който консумацията на сладко е желателна и оказва благоприятно влияние на организма. Не се увличайте обаче, включете в менюто си свежи салати и запечени зеленчуци. Подходящо е също така да акцентирате върху млечните продукти. Като цяло, от преяждане не бива да се опасявате, тъй като енергетиката на деня се отличава с ненаситност и способност за усвояване. Но, разбира се, не бива да прекалявате - ако усетите, че сте достигнали границите на насищане, не ги преминавайте.

Ще започнем от десерта - очевидно защо:)

Утре е празникът на виното и любовта. Избрахме да го почетем със сладко изкушение - Печени ябълки с вино. Ябълката е традиционен символ на Венера - покровителката на Любовта, а виното е просто задължително.

Необходими продукти

6 големи ябълки
100 г стафиди, накиснати за 20-на минути във топла вода
1 ч.ч. червено сухо вино
150 г мед
50 г орехи нарязани на ситно
50 г краве масло
1-2 зърна карамфил
50 г захар
нарязани на едро, леко запечени орехи

Начин на приготвяне:

Измийте ябълките, почистете от семките и ги издълбайте. Наредете ги в тавичка, в която сте сложили виното. Изстискайте накиснатите стафиди, прибавете ги към мед, добавете орехите  и разбъркайте. После с лъжичка напълнете ябълките. Прибавете към виното нарязаното на парченца масло и зърната карамфил, поръсете ябълките със захарта и ги печете около 20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Преди да поднесете украсете с нарязани на едро леко запечени орехи.

Апетита днес е завиден, денят -празничен, така е ще акцентираме на морските продукти и зеленолистните за да не пренатоварим организма. Избрахме калмарите и скаридите за основен продукт, тъй като те са афродизиак.

Пълнени калмари с доматен сос

Продукти:

8 туби от средни калмари
1 малка глава лук, нарязан на ситно
4 с. л. зехтин
200 г сурови скариди, обелени и нарязани
100 мл бяло вино
2 с. л. сушени домати, нарязани на ситно
4 с. л. кашу
2 с. л. сушен босилек
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
½ ч. ч. трохи от бял хляб
сол и черен пипер на вкус
за соса:
400 г обелени и нарязани на ситно домати
2 с. л. зехтин
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч. л. мед
2 с. л. нарязан пресен босилек
100 мл бяло вино
сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Зехтинът за соса се загрява и в него се запържва чесънът, докато леко порозовее. Слагат се доматите и се оставят да поврат 10 мин. Добавят се виното, захарта, босилекът и се подправя на вкус. След 2-3 мин. сосът се отстранява от огъня.
Лукът се запържва в загретия зехтин, добавят се скаридите, виното, сушените домати и кедровите ядки. Всичко се оставя да къкри 5-7 мин. Слагат се трохите, босилекът, магданозът и се подправя със сол и пипер на вкус.

Калмарите се напълват наполовина с получената смес и се затварят с клечка за зъби.

Слагат се да къкрят 15 мин. в соса, или докато станат крехки. Сервират се с прясна салата.

Важно! - времето за приготвяне се отнася за сурови калмари. Ако се използват замразени, топлинната им обработка се съкращава наполовина.

Можете да сервирате ястието с тази свежа Салата от спанак. Спанака повиши виталитета и енергичността ви.

Продукти

500 гр спанак
1 малка краставица
1 домат
2 стръка пресен лук
тиквени семки
за дресинга
морска сол
орехово олио
оцет
лимонов сок
1 с.л. мед

Приготвяне

Спанака се измива и се накъсва на ситно.
Добавят се нарязаните домат,краставица и лук.
Наръсва се с тиквените семки и се залива с дресинга.

Желаем ви прекрасен празник и добър апетит!

А тук може да прочетете някои любовни съвети според зодията на избраника ви »