Топлото ни най-солено в Европа

Парите

16-02-2012, 10:14

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Не става въпрос за конкретната сума, която плащаме ние и французите например, а за съотношението каква част от заплатата ни отива за сметките за отопление.

Топлото на българите излиза най-солено в целия Европейски съюз независимо дали се греят с парно, ток, газ или друго, съобщава „Стандарт”.

Не става въпрос за конкретната сума, която плащаме ние и французите например, а за съотношението каква част от заплатата ни отива за сметките за отопление. Например за отоплението на един тристаен апартамент в София с парно, плюс разходите на домакинството за ток, ще излезе около 360 лв. за януари. В същото време в Белгия например сметката на аналогично жилище за парно и ток за миналия месец е 180 евро, т.е. сумите са приблизително еднакви.

Средната заплата в Белгия обаче е над шест пъти по-висока от тази в България.

Според официалната статистика за декември 2011 г. у нас тя е била 704 лв. В същото време фламандците и валонците са вземали 2500-2800 евро. Разликата ни с германците е още по-фрапираща. Там тристайно жилище през зимата се отоплява срещу 110 до 200 евро в зависимост от използвания енергоносител.

При централно парно и ток месечната сметка е около 200 евро. Ако апартаментът се намира в газифицирана сграда, фактурите за синьо гориво и ток сумарно са за около 110 евро. Германците обаче взимат средно по 2500 евро на месец, докато нашенци - по 360 евро. Във Франция пък сметките за топло през зимата са с около 20% по-високи от тези в България. Жителите на най-голямата по територия държава в ЕС обаче работят за 2300 евро на месец, което е с 6,4 пъти по-високо заплащане от това в България.