17 февруари: Спаначено меню

Архив Варна

16-02-2012, 17:29

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Утре менюто трябва да бъде изцяло вегетарианско. Не се препоръчва консумирането на месо, риба и морски продукти, яйца и гъби.

Луната в Козирог активизира земната стихия и  процесите, свързани с растежа, възпроизводството и регенерирането на тъканите и скелета.

Метаболизмът е забавен и това може да създаде здравословни проблеми, поради което е нужно да увеличим физическата активност. Желателно е да се избягва преяждането и обилната храна. Потиснати са функциите на черния дроб и жлъчката. Организмът се нуждае от повече калцийев фосфат-сол, който заедно с белтъчините спомага за строежа на костната система.  Храни, богати на калциев фосфат и подходящи за консумация:
Зеленчуци – броколи, карфиол,царевица, картофи, зеле, целина, патладжан, аспержи
Месни продукти – постно месо, агнешко месо
Течности – преварена или минерална вода, която не съдържа хлор
Бобови продукти – леща, грах
Тестени и зърнени изделия – паста, пълноърнест хляб, бял хляб, всички зърна и кълновете им
Млечни продукти – мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал
Плодове – цитросови плодове, смокини, пъпеши, дюли, сушени сливи и боровинки
Ядки – орехи
Подправки – мента, салвия, джинжифил, кориандър

26 лунен ден. Днес менюто ви трябва да бъде изцяло вегетарианско. Не се препоръчва консумирането на месо, риба и морски продукти, яйца и гъби. Придържайте се към простотата в менюто, избягвайте сложно съставни ястия. Практикуващите лечебно гладуване могат да проведат пречистващ ден. За всички останали е препоръчително да се настроят към постепенно намаляване на количествата храна, особено ако желаят да се освободят трайно от излишни килограми.

За утре менюто ще бъде съвсем постно и аскетично. Това ще помогне на организма ни да се настрои в синхрон с отчистинелните и освобождаващи процеси протичащи в него.

Карфиол с ориз и спанак на фурна

Продукти:

600 г карфиол
30 г лук
300 г спанак
1 ч.ч. ориз
2 чесън
50 мл. зехтин
сол
черен пипер
кориандър

Приготвяне:

Карфиолът се накъсва на розички и се бланшира във вряща подсолена вода за 2-3 минути, след което се изважда с решетъчна лъжица и се оставя настрана. Лукът се нарязва на ситно, спанакът - също, а чесънът се счуква. В сгорещения зехтин и трите продукта се пасират до омекване, след което се прибавят оризът и подправките. Налива се от бульона, в който е бланширан карфиолът. Ястието ври 4-5 минути и се изсипва в тава. Изравнява се и се пече 30 минути на фурна при 190 градуса. Когато приготвяте това ястие в друг ден , по желание в края на готвенето може да се поръси с настърган пармезан.

Салата от спанак и орехи

Продукти:

1 кг спанак
100 г кълнове от люцерна
1 връзка пресен лук
50 г орехи
3 с.л. зехтин
сол
3 с.л. лимонов сок

Приготвяне:

Листата от спанак се измиват и се оставят да се отцедят. Пресният лук се нарязва наситно и в подходяща купа се смесва със спанака. Салатата се овкусява с лимонов сок, сол и зехтин. Разпределя се в порционни чинии и се поръсва с кълнове и орехови ядки.

Добър апетит!