18 февруари: Сабджи пилаф

Архив Варна

17-02-2012, 13:41

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Организмът се нуждае от повече калциев фосфат-сол,който заедно с белтъчините спомага за строежа на костната система.

Луната в Козирог активизира земната стихия и  процесите, свързани с растежа, възпроизводството и регенерирането на тъканите и скелета.

Метаболизмът е забавен и това може да създаде здравословни проблеми, поради което е нужно да увеличим физическата активност. Желателно е да се избягва преяждането и обилната храна. Подтиснати са функциите на черният дроб и жлъчката.Организмът се нуждае от повече калциев фосфат-сол,който заедно с белтъчините спомага за строежа на костната система.  Храни богати на калциев фосфат и подходящи за консумация:
Зеленчуци – броколи, карфиол,царевица, картофи, зеле, целина, патладжан, аспержи
Месни продукти – постно месо, агнешко месо
Течности – преварена или минерална вода, която не съдържа хлор
Бобови продукти – леща, грах
Тестени и зърнени изделия – паста, пълноърнест хляб, бял хляб, всички зърна и кълновете им
Млечни продукти – мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал
Плодове – цитросови плодове, смокини, пъпеши, дюли, сушени сливи и боровинки
Ядки – орехи
Подправки – мента, салвия, джинжифил, кориандър

27 лунен ден. През двадесет е седми лунен ден е желателно да се избягват животински пордукти, а при приготвянето на ястията да се използват повече подправки. Най-полезни са черният пипер, куркумата и кардамонът. Те ще балансират работата на храносмилателната система. Полезни са сащо така зеленчукови супи, стига да не бъдат консумирани за вечеря.

Екзотичните подправки, подходящи за днешнит ден ми припомниха едно много вкусно ястие от аюрведичната кухня. Както знаете тя е изключително здравословна, тъй като разглежда храната като източник на здраве и средство запостигане на баланс в организма.

Сабджи пилаф

ориз - 2 ч.ч. басмати или друг дългозърнест ориз
грах - 1 ч.ч.
зелен фасул - 1 ч.ч.
моркови - 1 ч.ч., нарязани на тънки кръгчета
карфиол - 1 ч.ч.
люти чушки - 1 ситно нарязана
масло - 2 с.л.
джинджифил - 1/2 ч.л.
куркума - 1/2 ч.л.
вода - 1 л
сол
домати - 3 зрели, обелени и нарязани на дребно
дафинов лист - 2 броя
карамфил - 6 броя
канела - 1 натрошена пръчица по 1ч.л.
кимион - 1 ч.л. на зърна
кардамон - 1 ч.л.
асефеида или чесън - на прах или 2 скилидки пресован

Приготвяне

Вземете едно парче марля и направете малко вързопче в което сложете карамфила, канелата, кимиона, кардамона и чесъна. Ориза накиснете за 15тина минути във вода.
Маслото се загрява в голям съд и в него се запържват първо джинджифила и куркумата, после всички зеленчуци без доматите. Оставете да се запържат на силен огън за 4-5 минути.
Добавете ориза, разбъркайте и добавете останалите съставки-доматите, дафиновия лист,водата и торбичката с подправки. Когато ястието заври, котлонът се намаля и тенджерата се похлупва, докато оризът поеме напълно водата.
Сваля се от котлона и се оставя 7-8 минути, след което се ваят торбичката с подправките и дафиновите листа.

Ако приготвите ястието без ориза, се получава прекрасен сос за пълнозърнеста паста, която също е много полезна днес.

Супата е задължителна част от обедното меню днес, а лещата е сред любимите храни на Козирога,затова ще приготвим и Крем-супа от леща.

1 чаена чаша леща
1 голям морков
1 глава лук, или 1 връзка пресен лук
4-5 скилидки чесън, или 2-3 стръка пресен чесън
1 к.л. джоджен
1 к.л. куркума
1 к.л. къри
сол на вкус

Приготвяне

Лукът, чесънът и морковът се нарязват надребно, слагат се в добре загрято олио и се задушават за 4-5 минути, докато омекнат.
Лещата се измива добре и заедно с 1л. вода се добавя към нарязаните и задушени зеленчуци. Оставяте да ври, докато лещата се свари (приблизително 30-40 мин).
След като се свари лещата, добавяте всички подправки и оставяте да поври още 5 минути, след което пасирате готовата супа.

Добър апетит!