Домашен ликьор

Животът

19-02-2012, 11:38

Снимка:

farm4.staticflickr.com

Автор:

Виктор Чудинов

Всичко от Автора

Ликьорът е питие, познато и харесвано още от Средновековието до днес. Освен вкусен, той е и учудващо лесен за правене.

Хубавите ликьори, са често и неприятно скъпи.  За наш късмет далеч не е необходимо да се охарчим, а можем просто да го направим в домашни условия.

Принципът зад ликьора е добре известен  още от Средните векове насам. И в най-простия си вид се състои в смесването на силен алкохол с плодове или билки и захар. Сместа се оставя да престои и voila – готови сме.

Първоначално, ликьорът се използвал основно с медицинска цел, но след Ренесанса постепенно навлезнал като нормално питие или дори добавка в готвенето.

И ако алхимика у вас се чуди каква смес да забърка, тук ще представим няколко рецепти. Те, естествено, са едно добро начало, но основните съставки спокойно могат да се заменят с други - например ягоди, череши, кайсии и т.н. 

Повечето рецепти отнемат известно време в узряване на питиетата - обикнвено около месец, но работата по тях е малко и спокойно може да бъде свършена в един неделен следобед, например.

И така:

Млечен ликьор: Започва се с  два лимона,  половин литър прясно мляко и 300г силен алкохол.  Единият лимон се нарязва, кората на другия се настъргва. Парчетата и стърготините се  заливат с млякото и спирта и се оставят да престоят. 15 дни, след което течността се прецежда. След това се вземат 600г захар, които се сваряват на сироп заедно с 3 чаени чаши вода. Добавят се две пакетчета ванилия и всичко се смесва. Смеската се оставя да престои  20 дни.

За ликьор от портокали се вземат корите на 2-3 портокала и се слагат в бутилка с литър силен алкохол. След като престои 4-6 седмици течността се прецежда. Към нея се добавя 300г захарен сироп и 100 мл вода. Прецежда се до избистряне и е готово.

И за финал, любимият на автора, ликьор от кафе:
3 чаени чаши захар и 4 чаени чаши вода се смесват и варят, докато остане общ обем от около 3 чаши. Докато е още вряло се прибавят 3 супени лъжици нескафе и 200г силен алкохол или спирт разреден с малко вода.  Налива се в бутилки и престоява 2-3- седмици. 

Ликьорите са подходящи за готвене, коктейли, или директно консумиране. Особено в горещите дни ( които тепърва предстоят), с някокло ледчета, имат страхотен разхлаждащ ефект.