„Пер Лашез” в полите на Витоша

Новините

20-02-2012, 08:59

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Православният гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в столичния квартал "Бояна" е на път да се превърне в българския вариант на парижкото гробище за известни личности "Пер Лашез".

„Стандарт” съобщава, че православният гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в столичния квартал "Бояна" е на път да се превърне в българския "Пер Лашез".

Той разполага със специална "Алея Достойна", в която ще се погребват бележити българи. Зам.-министърът на културата Митко Тодоров получи вчера дарение за 194 000 лв. от управата на парка за 10 безплатни гробищни места и 24 урнови ниши. Те ще бъдат предлагани на близките на българи с изключителни заслуги за България. Така с годините новият гробищен парк ще заприлича на най-известното парижко гробище "Пер Лашез", където са положени тленните останки на автора на "Човешка комедия" Оноре дьо Балзак, създателят на операта "Кармен" Жорж Бизе, незабравимата изпълнителка на "Не съжалявам за нищо" Едит Пиаф, френския певец и композитор Жилбер Беко, световната оперна прима с гръцки произход Мария Калас, полския композитор Фридрих Шопен, фронтменът на "Доорс" Джим Морисън и писателят Оскар Уайлд. 

"Св. Архангел Михаил" разполага с 3500 гробищни места и 3000 ниши за урни. На живописното и тихо място мир и покой са намерили лекари, архитекти, художници, адвокати, военни. Паркът разполага с ритуални зали, цветарски магазини, административни офиси за раздаване на храна, зали за съхраняване на покойниците, удобен паркинг, широки алеи с осветление, пейки и др. Гробните места вървят от 3000 евро до 8400 евро, а местата на урните - от 360 евро до 960 евро.