Българите стягат куфарите за Германия

Новините

20-02-2012, 09:00

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Тенденцията за трудова миграция към Германия ще се задълбочи през следващите години, тъй като правителството предприе редица облекчения на режима за работа на чужди граждани от началото на годината.

Българите отново стягат куфари за Германия, тъй като от началото на април 2012 г. страната ще започне автоматично да признава дипломите им, пише „Монитор”.

По данни на германската Централа за международно и специализирано посредничество в Бон над 7000 българи са работили в страната през 2011 г. Основно те са били наети на сезонни договори за 6 месеца в хотелиерството, ресторантьорството и селското стопанство. Една малка част от хората са заминали чрез посредничество от различни фирми. Германия е една от най-предпочитаните дестинации, твърдят от социалното министерство. Съгласно данните от последното изследване на броя на населението на Германия, извършвано ежегодно от Федералната статистическа служба, броят на българските граждани в страната е  74 869, като от тях 36 842 са мъже, а 38 027 са жени.   

Тенденцията за трудова миграция към тази северноевропейска държава ще се задълбочи през следващите години, тъй като правителството предприе редица облекчения на режима за работа на чужди граждани от началото на годината.
Въпреки големия интерес към федералната република обаче към момента най-много българи пребивават в Испания, Гърция, Великобритания и Кипър.