Темида отлепи от дъното

Новините

21-02-2012, 06:55

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Социологическо проучване изследва доверието на българите към основните държавни институции, партиите и управляващите

Доверието към основните държавни институции расте, сочи последното проучване на МБМД, проведено между 3 и 8 февруари сред 1200 пълнолетни граждани, цитирано от „Стандарт”.

Най-много нови почитатели е спечелила съдебната система, рейтингът на жреците на Темида се е повишил с 5 процента. Увеличение отчитат и правителството, и новият президент - с по пет пункта. Дори и парламентът, който е дежурният виновник за неудачите, показва положителен резултат с 2 на сто.

Макар плавно да се стопява доверието в кабинета на ГЕРБ, все още значителен брой българи го намират за по-кадърен от правителството на тройната коалиция. 36,3 на сто смятат, че екипът на Борисов се справя по-добре от този на Станишев, докато 22,4 са на обратното мнение. Повече от половината анкетирани обаче се съмняват, че днешните министри са способни да извадят страната от кризата.

Интересен е и първият социологически показател за лидерската битка в БСП. Данните сочат, че доскорошният президент Георги Първанов се ползва с доверието на 44,1 на сто от хората, а сегашният стопанин на "Позитано" 20 Сергей Станишев - с 10,3%. Естествено, на конгреса през май новият лидер ще бъде избран само с гласовете на делегатите, но обществените настроения са показателни за дереджето на соцпартията.