Избрани Новини
22 февруари : Мусака с макарони и спанак
Необходимо е да се вслушате в нуждите и желанията на тялото си - днес то само ще ви подскаже от какво се нуждае и какво му вреди. Доверете се на своята интуиция!
Луна в Риби. Подчертана е водната стихия, която управлява телесните течности, регулира лимфната система и е отговорна за чувствата ни.
Това налага да приготвяме и консумираме храната с особено внимание към доброто настроение. През този период ще бъдем изключително чувствителни към заобикалящата ни среда и храненето в негативна обстановка може да предизвика депресии и да влоши метаболизма. Нарастват опасностите от хранителни и алкохолни натравяния. Организма е склонен към натрупване и задържане на течности и е желателно приемът им да се ограничи.
Когато Луната е в Риби, организмът има нужда от храни съдържащи йод и желязо, които се усвояват най пълноценно в този период. Ще ги открием на първо място морските продукти, следвани от спанак, коприва, цвекло, броколи, краставици, зрял боб, черен дроб,стафиди, кайсии, грозде, пъпеши. Организма се нуждае също и от провече енергия и в менюто следва да присъстват храни богати на протеини-постно говеждо, агнешко месо, яйца, паста, мляко, орехи. Протеините способстват освобождаването на организма от ненужните течноси.
2 лунен ден- препоръчва се възъдржание от алкохол, стимулиращи вещества и напитки, месо и трудносмилаеми храни. Преяждането и безразборното хранене през този ден са опасни и могат да предизвикат вредни отлагания в организма, които в последствие стават причина за проява на артритни болки и подагра. Най-разумно е да употребявате прости и познати храни в умерени количества. Не бива също така да гладувате. Необходимо е да се вслушате в нуждите и желанията на тялото си - днес то само ще ви подскаже какво му е необходимо и какво му вреди. Доверете се на своята интуиция и ако някой вкус или храна предизвикват отвращение у вас, по-добре го изключете поне за месец от менюто си. Напротив - ако нещо силно привлича вниманието ви, то ней-вероятно е нужно и полезно за организма ви, независимо от съветите на диетолозите. Категорично избягвайте полуфабрикати.
Мусака от макарони и спанак
Необходими продукти
макарони - 250 гр.
спанак - 1 кг.
сирене - 150 гр.
яйца - 4 бр.
прясно мляко - 1 ч.ч.
краве масло - 60 гр.
Приготвяне
Кипнете спанака в малко подсолена вода. Отцедете го, нарежете на ситно и смесете с настърганото сирене и 2 разбити яйца.Сварете и отцедете макароните. В намазан с масло огнеуорен съд редете последователно макарони и спаначена смес. Завършете с макарони.
Залейте с разтопеното краве масло и сложете в загрята фурна. След 5 минути извадете и залейте със смес от разбитите яйца и млякото.
Запечете още малко, докато се зачерви заливката.
Добър апетит!
Топ Новини