Мартеницата в ЮНЕСКО

Новините

22-02-2012, 07:35

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Освен мартеницата с огромни шансове да бъдат обявени за културно наследство от ЮНЕСКО са кукерите и фeстивалът в Копривщица

Мартеницата в ЮНЕСКО ще е една от целите на кампанията "Чудесата на България" 2, която по инициатива на "Стандарт" започва през март, пише изданието.

Искаме да помогнем на държавата да защити с проекти включването на два нови обекта от културното ни наследство, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова на среща вчера с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Според експерти освен мартеницата с огромни шансове са кукерите и фeстивалът в Копривщица. В областта на материалното културно наследство нашите козове са Белоградчишките скали, църквите в Арбанаси, Перперикон и Татул и др.

"Стандарт" ще организира национално електронно гласуване за определяне на българските кандидатури. По-страшна от финансовата криза е единствено духовната. Затова "Стандарт" е приел за своя кауза да работи за популяризиране на културно-историческото наследство на България, каза г-жа Бозукова. Насърчавам инициативата, особено след като тя излиза от гражданския сектор, подкрепи я г-жа Бокова.