Огнян Донев призна за тройните цени на хапчетата

Парите

22-02-2012, 07:36

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Министърът на здравеопазването Гергана Павлова отрече да е лобирала в полза на интересите на "Софарма" по скандалния конкурс за производство на изотопи в Александровска болница

Здравният Октопод Огнян Донев си призна, че продава медикаменти на почти три пъти по-ниски цени в съседна Турция, отколкото в България стана вчера в предаването „Гореща точка” по ТV7, пише „Монитор”.

Монополистът опита да се оправдае, че прилагал тази тактика, тъй като на турския пазар все още не познавали продуктите му и ниските цени са единственият му шанс да се наложи там. В България обаче има стройна организация, която стига до върховете на властта, стана ясно още от разследване на телевизията. Негов доверен човек в правителството до вчера беше зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, в чийто ресор бяха цените на лекарствата.

Преди време Павлова отрече да е лобирала в полза на интересите на "Софарма" по скандалния конкурс за производство на изотопи в Александровска болница. Скоро след като Павлова седна в шефското кресло в Министерството на здравеопазването, по нейна инициатива търговете за доставка на медикаменти за болниците бяха децентрализирани. Така от миналата година всяко лечебно заведение само обявява обществени поръчки за илачите. Това обаче ги лишава от възможността да договарят по-евтини лекарства. По начина, по който се провеждат търговете, болниците са задължени да купуват илачите на цени, които им налага монополистът Огнян Донев. Същевременно лечебните заведения са принудени за вземат медикаментите от него, тъй като те имат стари дългове към производителя „Софарма”.

Огнян Донев си е създал обръч от фирми, които формират т.нар. интегрирана вертикална система – производство, дистрибуция и търговия на дребно. Това обясни вчера д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата на пациентите.