Дянков и Константинов не се разбраха за ДДС-то

Парите

25-02-2012, 08:43

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Симеон Дянков се обяви против идеята на Стефан Константинов лекарствата да се облагат с по-нисък ДДС. 

След драматични совалки вчера стана ясно, че здравният министър Стефан Константинов и финансовият Симеон Дянков са на различни позиции за ДДС върху лекарствата и данъкът няма да падне под 20%, съобщава „Стандарт”.

От здравното министерство потвърдиха за срещата, но казаха, че няма решение върху мерките за сваляне цените на медикаментите, защото въпросът се дискутирал политически.

По-късно през деня Дянков се срещна на четири очи с президента Росен Плевнелиев. На излизане пред журналисти той се обяви против идеята на Константинов лекарствата да се облагат с по-нисък ДДС.

Междувременно досегашният подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доц. Марияна Василева пое кормилото за 30 дни. „Нормално е болници да увеличат бюджета си с 3 или 5%, но някои болници хитруват и раздуват проектобюджетите си необосновано, алармира д-р Евгени Душков, член на Надзорния съвет на НЗОК и конфедерален секретар на КТ "Подкрепа" по социалните въпроси. По думите му за някои клинични пътеки, които са записани, лечебните заведения там нямат необходимия ресурс като специалисти или апаратура. Според Душков бюджетът за лекарства на НЗОК няма да стигне. Дефицитът идва от факта, че здравната каса поема от тази година плащането на хемодиализата и лекарствата за онкоболните. Недостигът щял да е 20-30 млн. лв. "Няма да допуснем хаос", отсече здравният министър.