Днес е ден за прошка!

Животът

26-02-2012, 01:09

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На Сирни заговезни, 7 седмици преди Великден искаме и даваме прошка

Днес празнуваме Сирни заговезни.

На всеки се случва да нарани близки и познати, а после да му е трудно да се извини. Днес обаче имаме възможност да поискаме прошка. Трябва да простим и ние. Добре е да не забравяме да простим и на себе си. Датата на която се отбелязват Сирни заговезни всяка година се променя, защото празникът е подвижен. Той предшества началото на Великият пост. Винаги е 7 седмици преди Великден. В Прощената неделя, както още се наричат Сирни заговезни на трапезата се слагат обикновени храни -баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба. Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни. На Сирни заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове.

Обичаят на Сирни заговезни, наречен хамкане повелява люлеене на халва и варено яйце. Прави се веднага след празничната вечеря от най-възрастния член на домакинството. На червен конец се завързва парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният в семейството завърта конеца в кръг и всички останали, но най-често децата се опитват да хванат халвата с уста, без да си помагат с ръце. Който успее да я улови, ще бъде жив и здрав през цялата година, гласи поверието. Обичаят се повтаря и с вареното яйце.

След хамкането конецът се запалва, за да се провери плодородна ли ще е годината. Колкото по-бързо пламва конецът, толкова по-благодатна ще е тя. След това конецът може да се пали още много пъти за всякакви наричания – за домакините, за гостите, за дома и за каквото още се сетите.