По-лесни правила за обществени поръчки

Новините

27-02-2012, 06:16

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Обществена поръчка ще се обявява и за доставки и услуги на стойност над 60 000 лв., гласят новите текстове. 

По-лесни правила за възлагане на обществени поръчки влизат в сила от днес, предвиждат последните обнародвани в Държавен вестник промени в Закона за обществените поръчки, съобщава „Стандарт”.

Едно от най-съществените изменения е намаляването на вида на процедурите, чрез които се възлагат договори за обществени поръчки. От днес влизат в сила и по-ниски прагове за провеждане на обществените поръчки. Процедурите по закона се прилагат задължително при възлагане на обществени поръчки за строителство, които са на стойност над 240 хил. лв. без ДДС.

Обществена поръчка ще се обявява и за доставки и услуги на стойност над 60 000 лв., гласят новите текстове. Възложителите могат да прилагат опростените правила, предвидени в закона, когато обществената поръчка за строителство е на стойност от 240 000 до 2 400 000 лв., както и за доставки от 60 000 лв. до 244 475 лв. Обществените поръчки в тези граници например няма нужда да се обявяват в "Официален вестник" на Европейския съюз. Тези прагове за обществени поръчки ще бъдат в сила няколко седмици, тъй като в парламента вече се гледат нови предложения за промени в закона, които предвиждат тяхното леко повишаване, за да отговорим на изискванията на ЕС.