ДСБ предлагат мерки за поевтиняване на горивата

Парите

27-02-2012, 14:46

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Това е поредната, трета от началото на месеца, предложена от ДСБ, мярка за поевтиняване на стоките и услугите, и за борба срещу монополите. 

От ДСБ настояват за отпадане на ограниченията, въведени с последните промени в закона за акцизите и данъчните складове, върху вноса и складирането на горивата,

за да се намалят цените на горивата, казаха от партията на пресконференция. Тези промени в закона противоречат на европейските закони за защита на конкуренцията и в същото време засилват пазарните позиции на Лукойл, обясни заместник-председателят на партията Радан Кънев, цитиран от Mediapool.

Това е поредната, трета от началото на месеца, предложена от ДСБ, мярка за поевтиняване на стоките и услугите, и за борба срещу монополите. Тъмносините поискаха предоговаряне на условията по договорите с "Газпром", а миналата седмица внесе в парламента проект за промени в закона за защита на конкуренцията. До момента обаче отговор от страна на управляващите нямало.

Заместник-председателят на партията и евродепутат Светослав Малинов каза, че
състоянието на малкия и средния бизнес, както и реални мерки за подпомагането му, са били сред основните обсъждани теми от Националното съвещание на ДСБ, проведено в събота и в неделя в Хисаря. Той подчерта, че ГЕРБ има всички възможности за подпомагане на малките и средни фирми, ако последва предложените от ДСБ идеи за директен сблъсък с монополите. Отношението на управляващите към внесените изменения в закона за защита на конкуренцията ще определи и отношението на десните към мнозинството.

ДСБ и СДС неведнъж са внасяли предложения за намаляване на ДДС върху лекарствата, припомни Радан Кънев.

„Шокирани сме от изявлението на здравния министър Стефан Константинов, че има резерви за намаляване тяхната цена с 50 на сто, посочи Кънев. Ако това е вярно, според сметките на ДСБ, прави над 1 млрд. лв. годишно , които хората - най-вече болните и възрастните, са платили от джоба си”, каза той. От ДСБ ще поискат отговор какво е правило до момента правителството и защо не е забелязало тези резерви досега, а се сеща за тях, когато с помощта на Европейската комисия започва разследване на монополна структура на лекарствения пазар в България.