Иск за 50 милиарда заради петролния разлив в Мексиканския залив

Животът

27-02-2012, 16:17

Снимка:

Reuters

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

През април 2010 платформата се взриви и запали, разливайки тонове петрол в Мексиканския залив.

ВР са обвинени в пълна отговорност за катастрофата на нефтената платформа Дийпуотър Хорайзън през 2010.

Експлозия на платформата взе 11 жертви и доведе до разлив на милиони литри петрол в Мексиканския залив.

Корпорацията мултимилиардер изиска едноседмично отлагане, за да обсъди възможни компенсации с ищците. Делото ще започне на 5 март, но може да се проточи с години.

Ако бъдат осъдени, ВР може да се наложи да платят глоба в размер от 52 млрд. долара. Корпорацията е заделила 40млрд. за поправяне на щетите от разлива. Както и 7 млрд. за компенсации на семействата на жертвите на платформата и на всички хора, чийто живот и препитание са били засегнати.

Независимо дали ВР ще стигнат до споразумение или не, това ще бъде най-скъпото дело за природно бедствие.

Взривът на петролния кладенец уби 11 и рани 17 работници. Платформата Дийпуотър Хорайзън се запали и потъна. На инженерите им отне 85 дни, докато запушат кладенеца напълно. За това време петролното петно се разпространи, застрашавайки морския живот и замърсявайки над 900 мили плажове.

ВР отказва да поеме цялата вина и настоява тя да се разпредели към Трансоушън и Халибъртън. Трансоушън е собственикът на платформата, а Халибъртън – фирмата наета по запушването на кладенеца.

Ищците включват правителството на щатите, правителствата на щата Луизиана и Алабама, както и над 110 000 хора и фирми, сред които туристически и риболовни организации.