28 февруари: Тиквено меню - като за последно

Архив Варна

27-02-2012, 17:02

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Луната в Телец има култово отношение към храната, а готвенето под нейното вещо ръководство е истинско удоволствие. Гответе с любов и грижа, усмихвайте се и не пестете нито от продуктите, нито от вдъхновението си. Резултатът ще бъде гарантирано впечатляващ!

Растяща Луна в Телец - процесите на растежа, възпроизводство и регенерация на тъканите са в максимална активност.

Гладуването може да стане причина за отслабване на организма и за заболявания. Ако не желаете да добавите бързо излишни килограми обаче, ориентирайте се към рибни бюда и месести плодове и зеленчуци.

Полезни са храни, които съдържат натриев сулфат - тиквата, картофите, морковите, лукът, цветното зеле, ряпата, цвеклото, спанакът, крушите, ябълките и зърнените храни. Подходящи за консумация са морски продукти, телешко и говеждо месо. Знакът Телец контролира функциите на щитовидната жлеза. Морските продукти съдържат йод, който е необходим за правилното й функциониране.

8 лунен ден. Най-добре днес проведете разтоварваща диета. Ако обаче ежедневието ви изисква физическо натоварване и по-голям разход на енергия, просто се придържайте към вегетарианско меню. Подходящи са блюда със сложен състав, комбиниращи разнообразни зеленчуци и подправки.

В една въображаема игра на хранителни асоциации бих свързала Луната в Телец с тиквата. Голям, кръгъл, месест, оранжев, устойчив са качества на тиквения плод и ключови думи за Телеца, а като добавим питателен и богат, направо си става Луна в Телец. Сезонът на тиквите отминва обаче, затова мисля да им отдадем последна почит с едно тиквено меню.

Ще започнем със супата разбира се, защото Луната в Телец обожава топли храни, а поради забавения метаболизъм е желателно те да бъдат и  течни.

Ароматна крем супа от тиква

Продукти:

1 глава лук
300–400 г тиква
1 голяма ябълка-от по хлебните сортове
1 ч. ч. бяло вино
2 с. л. сметана
2 чаши вода или зеленчуков бульон
смлян черен пипер, джинджифил,индийско орехче, чили, кардамон-на вкус
белени печени тиквени семки или орехи

Приготвяне:

Зехтинът се загрява в тенджера. Добавят се лукът, тиквата и ябълката предварително нарязани на парчета. Разбъркват се добре и се сотират 8-10 минути.Добавят се джинджифила,индийското орехче, чилито и кардамома. Съставките се разбъркват 1-2 минути. Изсипва се виното. Оставя се да заври и се готви още 2-3 минути.Добавя се водата (бульонът), температурата се намаля и супата се оставя да ври 35 минути или докато тиквата стане готова.
След това супата се пасира. Връща се на котлона и се подправя със сол и черен пипер. Оставя се да поври за кратко и накрая се добавя сметаната. Сервира се поръсена с тиквени семки или орехи.

И още едно достойно предложение -

Тиквено рула с риба

Продукти:

250 г тиква
4 яйца
1/2 чаена чаша настъргано сирене
60 г масло
1 водна чаша прясно мляко
1/3 водна чаша брашно
настъргано индийско орехче
сол

За пълнежа:

500 г филе от бяла риба
1 супена лъжица майонеза
1 супена лъжица сметана
2 супени лъжици ситно нарязан пресен девесил
1 супена лъжица лимонов сок
сол

Приготвяне:

Тиквата се обелва и се задушава в малко вода, докато омекне напълно, след което се претрива на пюре.

Приготвя се пълнежът. Рибеното филе се пуска във вряща подсолена вода и се вари до омекване, след това се изважда, отцежда се добре и се смачква с вилица. Смесва се с майонезата сметаната, лимоно­вия сок и девесила.

Брашното се запържва в маслото, разрежда се с млякото и сместа се бърка на силен огън, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се прибавят тиквеното пюре, жълтъците, сиренето и индийското орехче. Накрая се слагат и белтъците, разбити на гъст сняг. Сместа се разбърква внимателно и се изсипва в намазана с масло правоъгълна тавичка (око­ло 25 х 30 см).

Пече се на силна фурна 10-12 минути, докато бухне и се зачерви. След това се обръща върху чиста кърпа и веднага се намазва с пълнежа. С помощта на кърпата се навива на руло. Нарязва се на филийки и се поднася топло със зелена салата.

Луната в Телец има култово отношение към храната, а готвенето под нейното вещо ръководство е истинско удоволствие. Гответе с любов и грижа, усмихвайте се и не пестете нито от продуктите нито от вдъхновението си. Резултатът ще бъде гарантирано впечетляващ!

Добър апетит!