29 февруари: Запечен качамак и салата от яйца и сирене

Архив Варна

28-02-2012, 14:29

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Организмът е твърде уязвим и реагира остро на непознати и трудно смилаеми храни.

Луната утре е в Близнаци и в организма стават активни процесите, свързани с дишането и перисталтиката.

Желателно е да се избягват суровите храни, зърнените подукти и рафинираната захар. При Луна в Близнаци в храната трябва да присъстват богати протеинови продукти - риба, яйца, сирене, соя и продукти, богати на калций. Калцият успокоява нервната система, която е възбудена и особено уязвима, когато Луната активира принципа на вечно търсещите Близнаци. Съдържа се в млечните продукти, а сред растителните храни, подходящи за периода, са аспержи, зелен фасул, зелен грах, моркови, карфиол, царевица, кайсии, ананас. Месото трябва да е леко и най-подходящи са пилешкото и рибата. Да се избягва кафето и стимулиращите напитки, които могат да се заменят успешно с билкови отвари, черен и зелен чай.

9 лунен ден. Днес не бива да си правите кулинарни експерименти и да изпробвате за пръв път нови ястия и продукти. Организмът е твърде уязвим и реагира остро на непознати и трудно смилаеми храни. По тази причина е желателно да се избягва консумацията на месо и гъби, а преяждането може да нанесе сериозни поражения върху организма. Храната трябва да е проста, продуктите натурални и с изяснен произход. Полезни са зърнените храни и оризът.

Качамак със сирене и зеленчуци

250 мл вода
Продукти:
250 мл прясно мляко
125 г масло
200 г кашкавал, настърган на едро ренде
250 г царевично брашно
½ ч. л. сол

за плънката:

1 с. л. олио или масло
1 глава лук, нарязана на полумесеци
4 чушки, нарязани на ситно
4 стръка пресен лук
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
1 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер на вкус
200 г овче сирене или тип дунавия

Приготвяне:     

Водата се слага да кипне с млякото, маслото и солта. С разбъркване се сипва царевичното брашно. Бърка се, докато се сгъсти и се поеме маслото и се добавя настъргания кашкавал. Качамакът се сипва в тавичка, застлана с хартия за печене.

Плънката се приготвя, като в загрятата мазнина се слагат лукът и чушките. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън, докато омекнат. Прибавят се пресният лук и магданозът и се овкусяват със сол и черен пипер на вкус.
Плънката се разпределя върху качамака и се поръсва с натрошеното сирене и червения пипер. Запича се за 10 мин. на 200° С.

Подходящо е да поднесем ястието със

Салата с яйца и сирене

Продукти:    

4 бр. сварени яйца
200 г твърдо сирене
4-5 с.л изцедено кисело мляко
10 бр. маслини без костилки
черен пипер
сол
4-5 листа свежа маруля

Приготвяне:

Яйцата и сиренето се настъргват на едро ренде, прибавят се млякото, черния пипер и солта и се разбъркват на пастет. Върху листа от маруля се оформят купчинки от пастетя. Украсяват се с маслини.

Добър апетит!