2 март: Картофи с розмарин и лимон

Архив Варна

01-03-2012, 21:54

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Единайстият лунен ден е един от най-подходящите периоди за лечебно гладуване и провеждане на разтоварващ хранителене режим

Луната утре е в Рак и ще активира водния тригон, стимулиращ процесите, свързани с движението на течностите в организма - кръв, лиммфа и др.

Желателно е да се намали приема на течности и в менюто да присъстват горещи, сухи и леки храни. При Луна в Рак организмът се нуждае и усвоява пълноценно храни, богати на протеини, йод и калциев флорид. Подходящи за консумация са млечните продукти, яйцата, картофите, лукът, зелето, цвеклото и цитрусите. Подправките на Рака са розмарин, мак, градински чай, копър. Здравословно и полезно е също така да консумираме повече риба и морски продукти. Луната в Рак  е господарка и тук кулинарните й умения целят да постигнат уют, грижа, сигурност и здраве. Тя не обича да гладува и държи да поднася и консумира прясно приготвена, топла храна.
11 лунен ден. Този ден е нееднозначен. Организмът се нуждае от разнообразна и обилна храна поради мощния енергиен обмен, протичащ през периода. В единадесети лунен ден обаче протичат интензивни процеси на пречистване и подмладяване, които последователите на различни духовни практики подпомагат чрез гладуване или консумация на сурови плодове, зеленчуци и ядки. Ако можете да спазите такъв хранителен режим през единадесети и двадесет и седми лунен ден, доброто здраве, самочувствие и свежестта са ви гарантирани. В йогиската традиция това са дните Екадаши. Това е тайната на издържливостта, здравето и младостта на йогите. Все пак най-важното е да се вслушвате в нуждите на организма си - ако чувствате, че не ви достигат сили за активни действия, то по-добре яжте по-калорична храна. Ако пък усещате в себе си тежест и известна тъга, то тогава погладувайте за кратко, пийте повече течности и консумирайте повече пресни плодове и цитруси. Животинските продукти категорично следва да се изключат от менюто.

Единайстият лунен ден е един от най-подходящите периоди за лечебно гладуване и провеждане на разтоварващ хранителене режим. Гладуването има изключително здравословен ефект ,позволява на организма да пренасочи енергията си към развитието на духовните нива на личността и носи младост и дълголетие. Добре би било  да се придържаме към по-аскетично меню, а, който може да си го позволи,  да консумира само необработени плодове и зеленчуци и прясно изцедени сокове. Зърнените храни и хляба като символ на обогатяване трябва да се изключат от менюто.

Аскетично значи съвсем просто и без пищни отклонения и сантиментален ангажимент към храната, но Луната в Рак все пак ще ни напомни за уюта на топлата домашна гозба, така че не пречи да метнем напбързо във фурната едни картофки, да им добавим малко зехтин, да поръсим с розмарин и да ги оставим да си се приготвят сами. В това време ние ще си се грижим за духа. Ще им добавим и малко лимон, тъй-като цитрусите имат много освежаващ и подкрепящ ефект върху организма в този ден.

Картофи с розмарин и лимон

Продукти:

500 г картофи
1 с л ситно нарязан розмарин
или 1 ч л сух розмарин
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ч л сол
3 с л зехтин

Приготвяне:

Картофите нарязват на половинки или четвъртинки. Нареждат се в намаслена тава. Поръсват се с настърганата лимонова кора, ситно нарязаният розмарин и се посоляват. Напръскват се със зехтина и се пекат предварително загрята фурна на 180 С за 30-35 минути или докато станат златисти.

Добър апетит!