3 март: Зеленчукова лазаня и салата айсберг с орехи

Архив Варна

02-03-2012, 17:19

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Полезни са ядките, най-вече орехите, растителните масла и плодове и зеленчуци, съдържащи повече вода, плодовете с изключение на ябълките.

Луна в Рак  активира водния тригон и стимулира процесите свързани с движението на течностите в организма-кръв, лиммфа и др.

Желателно е да се намали приема на течности и в менюто да присъстват горещи,сухи и леки храни. При Луна в Рак, организма се нуждае и усвоява пълноценно храни богати на протеини, йод и калциев флорид. Подходящи за консумация са млечниите продукти, яйцата, картофите, лука, зелето, цвеклото и цитрусите. Подправките на Рака са розмарин, мак, градински чай, копър. Здравословно и полезно е също така да консумираме повече риба и морски продукти. Луната в Рак  е господарка и тук кулинарните и умения целят да постигнат уют, грижа, сигурност и здраве. Тя не обича да гладува и държи да поднася и консумира прясно приготвена, топла храна.

12 лунен ден. Днес консумацията на месо, алкохол, никотин и всички храни, които традиционно възприемаме като вредни, имат силно негативно въздействие върху организма. Не бива да се ядат също така риба и яйца. Особено силно това касае занимаващите се с духовни практики – информацията, възприета от клетките ви по време на духовните упражнения, може да бъде заличена и ще трябва да започнете всичко отначало. Не трябва обаче да гладувате днес. Полезни са ядките, най-вече орехите, растителните масла и плодове и зеленчуци, съдържащи повече вода, плодовете с изключение на ябълките.

Зеленчукова лазаня

Продукти

1 пакет кори за лазаня
200 гр. гъби, нарязани
2 малки тиквички, нарязани на кубчета
2 чушки, на малки парченца
1 малка глава червен лук, накълцана на ситно
2 с.л. оцет, 1 с.л. зехтин или олио
2 - 3 скилидки чесън, счукан
1/2 ч.л. сушен розмарин
сос “Бешамел” (приготвя се от 2 -3 с.л.брашно, бучка масло и 500 мл.студено прясно мляко).
1/2 ч.ч. сирене, настъргано
1 ч.ч. замразен спанак
1/4 ч.л.лют червен пипер
1/2 ч.чаша настърган кашкавал

Приготвяне:

В тавичка сложете гъбите, тиквичките, чушките и лука. След което смесете оцета, зехтина, чесъна и розмарина и ги прибавете към зеленчуците, като ги запичате във фурната 15 минути докато покафенеят и омекнат. Може да го направите и на пара. Покрийте дъното на правоъгълна тавичка с бешамелов сос. И редувайте сирене, зеленчуците и корите лазаня, отгоре завършете с кори и сос “Бешамел”. Печете на 220 градуса, около 40 минути, докато лазанята хване златиста коричка. Малко преди да стане готова настържете кашкавала.
Ястието се сервира топло , подходящо допълнение е салата от зенолистни зеленчуци.

Салата Айсберг с орехи и червено цвекло

Продукти

200 г салата айсберг
100 г червено цвекло
50 г натрошени орехи
малко пълнозърнест сусам
зелен лук
сол на вкус
лимонов сок
студено пресован зехтин

Приготвяне:

Нарязваме салата айсберг на ситно и я слагаме в купа за салата. Обелваме червеното цвекло, нарязваме го в желаната от нас форма и големина и го сваряваме за около 20-25 мин.
Овкусяваме салата със зехтин и лимонов сок и добавяме охладеното цвекло. Сервираме в чиния, разбъркваме и поръсваме със сусама и натрошените орехи. Добавяме солта и украсяваме с перца от зелен лук.

Добър апетит!